Persberichten
maandag, 15 mei 2023

Vlaams Belang wil verstrenging deontologische wet voor ex-ministers

Voormalig Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (cd&v) werkt tegenwoordig als consultant voor de Vlaamse overheid. “Voor een hoger loon dan dat van een minister werken voor het departement dat hij zelf beheerde, is deontologisch totaal verkeerd”, zegt Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een verstrenging van de deontologische wet voor ex-ministers. “Ex-ministers horen niet via consultancy-bedrijven voor de overheid te werken. Cd&v misbruikt haar bevoegdheden om hun voormalige kopstukken aan dikbetaalde jobs te helpen.” 

Vandeurzen is sinds zijn afscheid uit de politiek in 2019 voorzitter van drie bestuursraden. Sinds 2022 werkt hij ook via de firma WhoCares als consultant voor de Vlaamse overheid. Vandeurzen werkt op zelfstandige basis bij dit klein en jong consultancybureau dat meedingt naar overheidsopdrachten bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Als minister was hij echter tien jaar lang politiek verantwoordelijk voor dit agentschap dat nu onder zijn voormalige partijgenote Hilde Crevits (cd&v) valt. Bovendien werkten zowel de vorige als de huidige administrateur-generaal van het agentschap bij Vandeurzen op zijn kabinet. WhoCares moet helpen om een financiële fusie voor te bereiden tussen de Vlaamse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) en de Centra voor Ambulante Revalidatie (CAR), waarvoor Vandeurzen als minister de fundamenten legde. Hij zelf krijgt met deze job 1.300 euro per dag, wat meer is dan wat hij als minister verdiende. 

“Voor een hoger loon dan dat van een minister werken voor het departement dat hij zelf beheerde, is deontologisch totaal verkeerd”

“Voor een hoger loon dan dat van een minister werken voor het departement dat hij zelf beheerde, is deontologisch totaal verkeerd”, zegt Janssens. “Ex-ministers horen niet via consultancy-bedrijven voor de overheid te werken. Het is dan ook hoogst bedenkelijk dat de administratie de overheidsopdracht aan WhoCares gaf terwijl toen al was geweten dat Vandeurzen voor dit consultancybureau werkte.”

Het Vlaams Belang pleit daarom voor een verstrenging van de deontologische wet voor ex-ministers en wijst op de nefaste invloed van cd&v. “Dit is niet om het algemeen belang te dienen, maar enkel zichzelf”, aldus Janssens. “Cd&v misbruikt haar bevoegdheden om hun voormalige kopstukken aan dikbetaalde jobs te helpen.”