Persberichten
maandag, 10 feb 2020

Kalmthout: Vlaams Belang en buurtcomité voeren actie tegen asielcentrum

Het Vlaams Belang is bijzonder ontevreden over de komst van een nieuw asielcentrum in Kalmthout. De partij zal daarom het geplande buurtprotest versterken aanstaande dinsdag 11 februari. Dit met zowel de aanwezigheid van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Vlaams Parlementsleden Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en Filip Dewinter (Vlaams Belang), die er een toespraak zal geven. Daarnaast wil de lokale partijafdeling werk maken van een volksraadpleging vooraleer er sprake kan zijn van het asielcentrum. “Fedasil heeft niemand geïnformeerd, maar wij eisen inspraak.”

Fedasil plant om in amper twee maanden 120 asielzoekers te herbergen in het leegstaand pand aan de Putsesteenweg. Dat is omstreden want de staat van het gebouw is erbarmelijk, zo schreef Het Laatste Nieuws vorige week al, maar het gaat ook om een open asielcentrum, wat kans op overlast met zich meebrengt. De burgemeester, buurtbewoners en de lokale middenstand werden niet op de hoogte gebracht en al snel werd een buurtcomité - genaamd ‘Geen asielcentrum in Kalmthout’ - opgericht. Ook het Vlaams Belang vindt opvang in eigen regio voor asielzoekers nuttiger, en zal het protest van het lokale buurtcomité ondersteunen met de aanwezigheid van Van Grieken, Van Rooy en Dewinter.

Buurtcomité en Vlaams Belang protesteren tegen komst van nieuw asielcentrum en eisen volksraadpleging: “Goedkoper en humaner om vluchtelingen in eigen regio op te vangen”

Volgens de nationalistische partij zijn onze capaciteiten immers sterk overbelast en is het dringend tijd om asielopvang in eigen regio te organiseren. “Vluchtelingen moeten niet hier opgevangen worden, maar in hun eigen regio. Dat is beter op zowel financieel als cultureel-humaan vlak. Dat zegt ook de gewezen commissaris-generaal voor de Vluchtelingen, Marc Bossuyt”, aldus Dewinter. “Bovendien zijn die asielzoekers uit het Midden-Oosten vaak onderdeel van een vijfde colonne van de radicale islam. Ze destabiliseren ons land en Europa. We organiseren op deze manier onze eigen ondergang.”

De partij is ervan overtuigd dat ze niet alleen staan in hun protest tegen de komst van het asielcentrum en eist bij monde van hun lokaal gemeenteraadslid Koen Van Hees dan ook een volksraadpleging over de plannen. Het buurtcomité van Frank Slootmaeckers steunt die eis. “De ligging is zeer ongelukkig”, vertelt de oprichter van buurtcomité ‘Geen asielcentrum in Kalmthout’. “Niet alleen ligt het perceel op gemeenschappelijk terrein tussen een appartementsgebouw, een achttal private tuinen en een school, én is er geen openbaar vervoer, maar bovendien is het pand ook nog eens in erbarmelijke staat, zonder degelijke sanitaire voorzieningen en isolatie. Op de koop toe heeft Fedasil niemand geïnformeerd. Dit slikken wij niet, wij eisen inspraak.”

De protestactie van het buurtcomité ‘Geen asielcentrum in Kalmthout’ in samenwerking met het Vlaams Belang gaat door om dinsdag 11 februari, 20u00. Dit aan het station van Heide, op het Statieplein.

Dinsdagavond 11 februari as om 20u protestactie in #Kalmthout tegen zoveelste nieuw asielcentrum (Station Heide - Statieplein). #GeenAsielcentrumInKalmthout pic.twitter.com/9JjdNTrekL

— Filip Dewinter (@FDW_VB) February 8, 2020