Nieuws
woensdag, 30 nov 2022

Kerncentrales: in Nederland kan het wel

Foto: iStock. Kerncentrales: in Nederland kan het wel

Het Vlaams Belang stelt vast dat de Nederlandse overheid, in tegenstelling tot de paars-groene regering in dit land, wenst in te zetten op een groenere en goedkopere elektriciteitsproductie. “Bij onze noorderburen zal men de komende tien jaar twee nieuwe kerncentrales bouwen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Dat is een noodzaak om de energiecrisis het hoofd te bieden en minder afhankelijk te zijn van import van elektriciteit.”

De centrales in kwestie moeten uiterlijk in 2035 operationeel zijn en zullen voor 11 tot 15 procent van de nodige elektriciteit zorgen in Nederland. “Wat bij ons helaas niet gebeurt, kan in Nederland blijkbaar wel”, aldus Van Lommel. “In België wordt de nucleaire energie door toedoen van groene dogmatici en fanatici, minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op kop, juist afgebouwd.”

“Wat we nodig hebben is een maximale verlenging van al onze kerncentrales”

“Een maximale verlenging van onze huidige centrales laat ons toe parallel te werken aan de uitbouw van een platform van nieuwe vierde generatie-kernreactoren”, vervolgt Van Lommel. “Bij het Belgian Nuclear Research Centre (SCK-CEN) te Mol ligt de basis voor een onderzoekstraject voor de nieuwste generatie Small Modular Reactors. En die kunnen zorgen voor flexibele, goedkope en modulaire productie-eenheden. Dit land zou op het domein van deze loodgekoelde reactoren een koploper kunnen worden.” 

Het Vlaams Belang betreurt ten zeerste dat Van der Straeten nalaat om knopen door te hakken en budgetten toe te wijzen voor hoogdringende studies. “Ze blijft blind vasthouden aan de vervuilende piste van gasturbines”, besluit Van Lommel. “Het lange talmen van de paars-groene regering zal ervoor zorgen dat we ook nu weer uit de boot vallen, maar met wat geluk mogen we in de toekomst nog wat overschot aan energie van de Nederlanders kopen. De wind zal hier immers niet altijd waaien.”