Nieuws
vrijdag, 30 jun 2023

Kernuitstap wordt keer op keer ingehaald door realiteit

Een nieuw rapport van netbeheerder Elia toont aan hoe weinig impact het akkoord zal hebben dat de federale regering sloot met Engie over de verlenging van de twee jongste kernreactoren. Door de stijgende vraag naar elektriciteit is de bevoorrading nog steeds niet verzekerd. “We weten al jaren dat meer elektrische wagens en warmtepompen willen niet rijmt op kerncentrales sluiten”, zegt Vlaams Belang- Kamerlid Reccino Van Lommel. “Een beperkte verlenging van de twee jongste reactoren lost het probleem dat met de kernuitstap gecreëerd wordt niet op.”

Gisteren maakte de federale regering met trots bekend dat ze een akkoord had bereikt met Engie, de uitbater van de kerncentrales in ons land. Daardoor zouden de twee jongste reactoren Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open kunnen blijven. “Onze energietoekomst is veiliggesteld”, klonk het bij premier Alexander De Croo (Open Vld). Ook minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) trad hem daarin bij. Diezelfde energieminister beweerde tot voor kort weliswaar nog dat in 2025 kernenergie niet meer nodig zou zijn. 

“De regering heeft de mond vol over elektrificatie, maar wordt onophoudelijk ingehaald door de realiteit”

Het Vlaams Belang reageerde kritisch op het akkoord en wordt nu bijgetreden door Elia. Volgens de netbeheerder zal de doorbraak van elektrische wagens en warmtepompen, aangevuld met de stijgende vraag naar elektriciteit vanuit de industrie ertoe leiden dat tegen 2034 nog 3,5 gigawatt (GW) extra capaciteit nodig zal zijn. “We zeiden het gisteren al: dit bewijst de gevolgen van het amateurisme in het dossier van de kernuitstap”, zegt Van Lommel. “De regering heeft de mond vol van elektrificatie, maar wordt onophoudelijk ingehaald door de realiteit. Elektrificatie is eenvoudigweg niet mogelijk zonder voldoende propere energie en dat kan enkel met kernenergie.”

Van Lommel riep al meermaals op om de Wet op de Kernuitstap naar de prullenmand te verwijzen. Die wet bepaalt onder meer dat er ook niet geïnvesteerd mag worden in nieuwe nucleaire capaciteit. “Dat is compleet waanzinnig”, besluit Van Lommel. “Enkele groene radicalen gijzelen onze hele energietoekomst en de federale regering kijkt ernaar en volgt gedwee. Het wordt tijd dat Vlaanderen haar eigen energieonafhankelijkheid garandeert. Daarvoor moeten we zo snel mogelijk komaf maken met de kernuitstap in het geheel.”