Persberichten
maandag, 08 mei 2023

Kinderbijslag: stoere woorden cd&v missen elke geloofwaardigheid

Volgens cd&v-voorzitter Sammy Mahdi stapt zijn partij niet in een volgende Vlaamse regering als het Groeipakket - de kinderbijslag - niet volledig wordt geïndexeerd. “Op vlak van kinderbijslag heeft cd&v geen geloofwaardigheid meer”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse. Eerder deze legislatuur was het immers uitgerekend gewezen CD&V-welzijnsminister Wouter Beke die zijn akkoord gaf voor de afschaffing van de indexering. Postjes boven principes is nog het enige leidmotief van cd&v.” 

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi was afgelopen zondag te gast in "De zevende dag" op VRT 1. Hij kwam hier terug op parlementaire discussie over het Groeipakket, of de hervormde kinderbijslag. Mahdi schoot alle voorstellen die daar gedaan werden af en zei dat de kinderbijslag versterkt moet worden. Dit wordt volgens hem de inzet van de volgende verkiezingen voor zijn partij. Hij beweert dat cd&v niet in een volgende Vlaamse regering stapt als die het Groeipakket niet volledig indexeert.

“Op vlak van kindergeld heeft cd&v geen geloofwaardigheid meer”, zegt De Reuse. “Het was nota bene voormalig minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v) die hierop bespaarde. In de aanloop naar de Septemberverklaring was een herindexering van het Groeipakket ook al een eis van de christendemocraten, maar die slikten ze toen ook al snel in toen hun ministerposten in gevaar dreigden te komen.” 

“Groeipakket moet verhoogd worden, maar mag geen blanco cheque zijn”

Het Vlaams Belang is wel een voorstander van een verhoging van het Groeipakket. “Wij hebben ons altijd verzet tegen de niet-indexering als platte besparingsmaatregel”, aldus De Reuse. “De kinderbijslag is echter geen blanco cheque en moet dienen voor de opvoeding van Vlaamse kinderen. Daarom dat wij ervoor pleiten de toekenning te koppelen aan de kennis van het Nederlands.”

De kans dat cd&v effectief een breekpunt maakt van een verhoging van het groeipakket is dan ook nihil. “Onder het voorzitterschap van Mahdi zijn de christendemocraten verveld tot ruggengraatloze weekdieren”, besluit De Reuse. “De uitspraken doen ook erg denken aan wat Mahdi vóór de regeringsformatie zei over de uitbreiding van de abortuswetgeving. Ook daar maakten de christendemocraten een bocht van 180 graden. Postjes boven principes is nog het enige leidmotief van cd&v.”