Nieuws
vrijdag, 21 okt 2022

Kinderen van IS-strijders krijgen meer dan 80.000 euro kindergeld

Sinds 2019 hebben 23 kinderen van IS-strijders één of meerdere toelagen uit het Groeipakket ontvangen. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Immanuel De Reuse. “In totaal werd er al een bedrag van 81.875,11 euro toegekend aan deze gezinnen”, aldus De Reuse. Die IS-gezinnen hadden nooit naar ons land gehaald mogen worden. Intriest dat de Vlaamse belastingbetaler in crisistijden ook nog eens geld moet neerdokken aan die IS-moeders.”

De Vlaamse overheid heeft van januari 2019 tot en met juli 2022 kinderbijslag en bijkomende toeslagen overgemaakt aan kinderen van personen die in Syrië aan de zijde vochten van de terroristen van Islamitische Staat. In totaal gaat het om 23 kinderen die zich bevinden in 11 gezinnen. Eén gezin ontving enkel een startbedrag en drie gezinnen ontvingen enkel een schooltoeslag. Bij alle andere ging het om minstens twee verschillende toeslagen. Eén gezin ontving zelfs zowel basisbedragen, sociale toeslagen, schooltoeslagen, kleutertoeslagen als COVID-19-toeslagen. Het totaal toekende bedrag aan kinderen van IS-strijders loopt voorlopig op tot 81.875,11 euro, maar zal de komende maanden nog fors oplopen. De begunstigden ervan waren allemaal ouders van deze kinderen.

“IS-strijders worden beter beschermd dan slachtoffers van terreuraanslagen”

“Het was al een enorme stommiteit van de federale regering om de IS-gezinnen naar hier te halen”, zegt De Reuse. “Dat Vlaanderen hen ook nog eens laat genieten van onze sociale voorzieningen tart wel alle verbeelding. En dat op een moment dat veel van onze eigen gezinnen het door de energie- en koopkrachtcrisis zo moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.”

Volgens minister Crevits hebben alle kinderen die in Vlaanderen wonen en voldoen aan de voorwaarden van het Groeipakket recht op de toelagen ervan. “Dat klopt op dit moment natuurlijk., maar het is erg dat voor de Vlaamse regering de rechten van IS-terroristen en hun kinderen niet ter discussie staan”, aldus De Reuse. “Meer dan zes jaar na de aanslagen van 22 maart 2016 is er echter nog steeds geen Garantiefonds voor de slachtoffers van terreuraanslagen en wachten sommigen van hen nog altijd op geld. Blijkbaar hebben in dit land terroristen meer rechten dan slachtoffers.”