Persberichten
dinsdag, 29 jun 2021

Kinderzit-alarm achtergelaten kinderen in snikhete wagens weggestemd

Het Vlaams Belang wil het gebruik van kinderzitjes met een waarschuwingssysteem verplichten. “Bij het begin van de zomerse vakantiedagen verschijnen er elk jaar berichten over kinderen die in een veel te warme auto worden achtergelaten”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). Soms uit vergetelheid, soms bewust om even ‘snel’ een boodschap te gaan doen. Te vaak wordt onderschat hoe snel een auto opwarmt bij warm weer. Het is levensgevaarlijk en de gevolgen zijn soms dramatisch en dodelijk.”

Het Vlaams Belang diende in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een voorstel in om nog deze legislatuur werk te maken van een wettelijk initiatief tot het verplichten van kinderzitjes met een waarschuwingssysteem in voertuigen voor alle kinderen onder de 4 jaar. “Het verplicht invoeren van dergelijk systeem zal er voor zorgen dat er melding wordt gemaakt wanneer een kind alleen in een voertuig wordt achtergelaten”, aldus Samyn. “Het systeem kan de eigenaar, omstaanders of de hulpdiensten waarschuwen om een hitteberoerte of zelfs de dood door oververhitting van een kind te voorkomen.”

Diverse systemen zijn reeds op de markt beschikbaar, zoals matjes met sensoren onder de zitting, sensoren in de riemen of afzonderlijk aan te brengen waarschuwingssensoren, al dan niet gecombineerd met een alarm op je smartphone wanneer je te ver van de autostoel verwijderd bent terwijl er nog een kind in zou zitten. “Italië was in 2019 het eerste land dat tegen dit soort dramatische ongevallen concrete maatregelen heeft genomen. België mag in deze niet achterblijven”, vult Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) aan. “Het lijkt ons dan ook meer dan logisch dat dergelijke maatregelen ook bij ons zouden genomen moeten worden.”

Cordon sanitaire primeert helaas nog steeds op leven en welzijn van kinderen”

Het Vlaams Belang is zich uiteraard bewust van de extra kostprijs voor jonge gezinnen en stelde daarom bij de aanschaf van het systeem een éénmalige tegemoetkoming van 100 euro voor, en pleitte in haar resolutie tevens voor een sensibiliseringscampagne in de media om mensen meer attent te maken op de gevaren van het achterlaten van een kind in een warm voertuig.

“Alhoewel heel wat partijen zich konden vinden in ons voorstel, werd het vandaag, 29 juni, in de commissie Mobiliteit toch weggestemd”, merkt Samyn tot slot op. “Het is bijzonder bedenkelijk, en bij het begin van de zomervakantie bijzonder cynisch, dat het cordon sanitaire blijkbaar belangrijker is dan het leven en welzijn van onze kinderen.”