Nieuws
dinsdag, 05 mrt 2024

Kleine spaarder de dupe van mislukking staatsbon

Foto: iStock. Kleine spaarder de dupe van mislukking staatsbon

Zoals het Vlaams Belang voorspelde is de politieke saga rond de staatsbon op een sisser geëindigd. “Voor de zoveelste keer kreeg de cd&v binnen deze regering niets voor elkaar”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “En voor de evenzoveelste keer is de hardwerkende en sparende Vlaming het kind van de rekening.”

De uitgifte van de nieuwe eenjarige staatsbons flopt, en tikt af op 'slechts' 413 miljoen euro, wat slechts een fractie is van de uitgifte van de vorige eenjarige staatsbon in september 2023. “En wat ook maar een fractie is van de doelstelling van zes miljard euro”, aldus Vermeersch. “Er werd veel minder ingezameld omdat de regering geen fiscaal gunstregime toekende.”

Het Vlaams Belang stelt vast dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) nog maar eens aan het kortste eind trok. “De cd&v kreeg in deze regering werkelijk niets voor elkaar”, gaat Vermeersch verder.  “Geen fiscale hervorming, zelfs geen fiscale korting op die staatsbon.”

“De eenjarige staatsbon heeft de rente op de spaarboekjes niet doen stijgen”

“Dat de Vivaldi-ministers ruziënd over straat rolden over de belasting – de roerende voorheffing – op deze staatsbon kan natuurlijk niet verhullen dat de kost voor de begroting nu uiteindelijk ook groter zal uitvallen”, aldus nog Vermeersch, die erop wijst dat het Agentschap van de Schuld, nu de eenjarige staatsbon veel minder ophaalde dan voorzien, meer schatkistcertificaten moet uitgeven. “Deze schatkistcertificaten zijn duurder dan eenjarige staatsbons. Van Peteghem raamde de meerkost voor de begroting eerder al op 54 miljoen euro.”

Het Kamerlid betreurt dat de kleine spaarder van dit alles de dupe is. “De eenjarige staatsbon werd in het leven geroepen om de banken onder druk te zetten om de rente op spaarboekjes eindelijk te verhogen, maar deze rente is amper of niet gestegen”, besluit Vermeersch. “De spaarrente bij de meeste grootbanken ligt vandaag nog steeds amper hoger of zelfs lager dan 1 procent. Zo bijvoorbeeld 0,75 procent totale rente op de gewone spaarrekening van BNP Paribas Fortis, 0,90 procent op de KBC-spaarrekening, en 1,10 procent totale rente op de klassieke spaarrekening van Belfius.”