Nieuws
woensdag, 08 mrt 2023

Koning verpakte dure opsmuk van paleis valselijk als energiemaatregel

Foto: iStock. Koning verpakte dure opsmuk van paleis valselijk als energiemaatregel

Begin juni 2022 kondigde de Regie der Gebouwen aan dat koning Filip zijn solidariteit met de inwoners van zijn land wou tonen door ook energiebesparende maatregelen te nemen. “Zo zouden de lampen die de buitengevel van zijn werkpaleis belichten ’s avonds gedoofd worden en zou enkel door dubbel glas worden vervangen”, herinnert Kamerlid Frank Troosters eraan. “Ondertussen is het duidelijk dat de aankondiging ook op een handige manier de aandacht afleidde van het feit dat de koning tegelijkertijd flink wat belastinggeld spendeerde aan de verfraaiing van zijn werkplek.” 

De torenhoge energieprijzen van afgelopen najaar noopten naar eigen zeggen ook de koning tot energiebesparende maatregelen. “Het betrof voornamelijk zogenaamde symboolmaatregelen die bovendien enkel doorgevoerd werden als de koning ’s avonds lekker knus in zijn woonplaats, het kasteel van Laken, zit”, aldus Troosters “Dat het aanwezige hofpersoneel er op moest letten geen licht te laten branden wanneer het niet nodig was, is dan weer een kwestie van gezond verstand en een regel die altijd gevolgd zou moeten worden.”

“De dure werken zijn esthetisch, niet energiebesparend”

Ook werd aangekondigd dat enkel glas vervangen zou worden door dubbel glas waar dat nog niet gebeurd werd. “Op zich een goede maatregel”, zegt het Kamerlid, “Maar er werden in één moeite ook voor vijf miljoen euro aan verfraaiingswerken aan het paleis aangekondigd, zij het iets minder publiek.” Intussen zijn de werken aan het paleis gestart en wordt duidelijk dat er bijna zes miljoen euro zal uitgegeven worden om de voorgevel van het paleis, alsook de stenen balustraden en trappen, de tuinmuren en de hekken en poorten te reinigen. Bijkomend wordt ook het buitenschrijnwerk gerestaureerd of vervangen. “Dat zijn dus allemaal werken die enkel van esthetische aard zijn en geen enkel energiebesparend effect voortbrengen.”

Enkel het vervangen van de ramen door meer isolerend glas kan als een structurele energiebesparende maatregel gezien worden. “Men doet uitschijnen dat de koning zich zogezegd ook energiebesparende inspanningen getroost, maar verbergt dat het grotendeels om esthetische ingrepen gaat die daar helemaal niks mee te maken hebben”, besluit Troosters. “Een compleet verkeerd signaal in tijden waarin vele gezinnen getroffen worden door de energiecrisis.”