Nieuws
dinsdag, 29 mrt 2022

“Koning zet bloemetjes buiten in islamdictaturen”

Begin februari reisde de koning met een hele delegatie af naar Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, om er te praten over groene energie en om de Belgische dag op de Wereldexpo, dit jaar in Dubai te openen. “Het snoepreisje kostte maar liefst 46.288 euro”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. De baten voor de burger zijn nihil. integendeel, de koning en regering maken zich populair in brutale islamdictaturen die geen haar beter zijn dan Rusland.”

De koning werd op zijn officieel bezoek aan Oman en de Verenigd Arabische Emiraten vergezeld door heel wat paars-groene excellenties, met name minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Energie Tinne Van Der Straten (Groen). “Zij werden dan weer bijgestaan door heel wat adviseurs en vertegenwoordigers”, aldus Samyn. “Dit alles dus voor een kostenplaatje van 46.288 euro.”

“De snoepreisjes tonen aan hoezeer koning en paars-groene regering inzitten met mensenrechten en democratie”

“Op een moment dat terreurslachtoffers nog altijd niet vergoed zijn voor de gruwelijke islamitische aanslagen van 2016, gaan de koning en deze regering doodleuk net de landen die het islamisme wereldwijd sponsoren, bezoeken met ons belastinggeld”, vervolgt Samyn. “Bijzonder stuitend, anders kan je het niet noemen.”

Het valt tevens op dat er een grote vertegenwoordiging van de paars-groene regering aanwezig is op het bezoek. De Arabische landen in kwestie houden er nochtans een bijzonder pover mensenrechtenpalmares op na. De wetgeving is er gebaseerd op de sharia en dus is homoseksualiteit er strafbaar, zijn vrouwen er rechteloos en worden andersgelovigen er keihard onderdrukt. “Men wil duidelijk de internationale banden met islamitische dictaturen aanhalen”, besluit Samyn. “En dit op hét moment dat het Westen moet opkomen voor zijn waarden tegen agressieve dictaturen als Rusland. Dat getuigt zowel in hoofde van de koning als van de paars-groene ministers van een hemeltergende hypocrisie.”