Nieuws
maandag, 21 mrt 2022

Koppel het kindergeld terug aan de index!

Volgens cijfers van de Gezinsbond kosten de besparingen van de Vlaamse regering op het Groeipakket onze gezinnen 208 euro per jaar per kind. Zij pleiten er daarom voor om het kindergeld weer te koppelen aan de index. Ook het Vlaams Belang steunt dit voorstel. “Wij hebben ons altijd verzet tegen besparingen op kap van onze Vlaamse kinderen”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse.

In 2019 besliste de Vlaamse regering om de kinderbijslag niet meer te linken aan de index. In de plaats werd ervoor gekozen om met een vaste verhoging van twee procent per jaar te werken. “Door de lage inflatie toen verkocht minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dit initieel als een extra investering”, zegt Immanuel De Reuse. “Maar in september vorig jaar besliste hij om die twee procent terug te schroeven naar één procent, wat onmiskenbaar neerkwam op een platte besparingsoperatie.”

“De Vlaamse kinderen zijn de meest kwetsbaren in onze samenleving en verdienen niet dat er op het kindergeld bespaard wordt”

“Met de stijgende energieprijzen en de steeds duurdere winkelkar is het voor veel gezinnen steeds moeilijker om rond te komen”, zegt De Reuse. “Daar bovenop kunnen de besparingen op het kindergeld, of het zogenaamde Groeipakket, de Vlaamse gezinnen elk jaar ook nog eens honderden euro’s kosten.”

Volgens de Gezinsbond schommelt de minimumkost voor de opvoeding van kinderen tussen de 374 euro en de 712 euro naar gelang de leeftijd. De organisatie vraagt minister Beke dan ook om de besparing die de regering doorvoerde ongedaan te maken. Het Vlaams Belang steunt deze oproep. “Als we geen koopkrachtverlies willen voor de gezinnen met kinderen, moet het Groeipakket terug gekoppeld worden aan de index, helder”, besluit De Reuse.