Nieuws
zaterdag, 30 dec 2023

Lahbib veegt christenvervolgingen door Turkije onder de mat

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zijn er geen aanwijzingen dat de Turkse overheid aan discriminatie doet van haar christelijke minderheden. “Dit is wel degelijk het geval en blijkt ook uit de rapporten van organisaties zoals Open Doors”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Lahbib probeert de specifieke problematiek van christenvervolgingen telkens weer te verdrinken in het algemene ‘mensenrechtenbeleid’ van de Vivaldi-regering. Over mensenrechtenschendingen door Turkije blijft ze echter Oost-Indisch doof.”

De Assyrische en Aramese volkeren hebben al eeuwen te kampen met vervolgingen en zelfs volkerenmoorden. Doorheen de geschiedenis konden zij op weinig begrip rekenen van de islamitische machthebbers in de regio. Ook vandaag nog worden zij geviseerd. Zo werd recent nog een bejaarde man in koelen bloede neergeschoten aan zijn woning in een regio die vandaag tot Turkije behoort. In een antwoord op een vraag van het Vlaams Belang heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib geantwoord dat er geen bewijs is dat de systematische aanvallen op Assyriërs en Armenen door Turkije politiek gemotiveerd zijn. Volgens haar is er zelfs nog minder bewijs dat de Turkse staat hierbij betrokken is. 

“Christenvervolgingen nemen toe door de islamistische politiek van Erdogan”

“Er vinden wel degelijk christenvervolgingen plaats in Turkije”, zegt Samyn. “Dit blijkt ook uit de rapporten van organisaties zoals Open Doors. Bovendien nemen zij door de islamistische politiek van de Turkse president Erdogan alsmaar toe. Zo staat Turkije op nummer 41 in de ranglijst van landen waar christenvervolgingen plaatsvinden.”

Het Vlaams Belang vindt dat Lahbib aan struisvogelpolitiek doet. “Ze probeert de specifieke problematiek van christenvervolging telkens weer te verdrinken in het algemene ‘mensenrechtenbeleid’ dat Vivaldi voert in de bilaterale en multilaterale diplomatie”, aldus Samyn. “Als het echter mensenrechtenschendingen door Turkije tegen Koerden of christenen gaat, blijft Lahbib echter Oost-Indisch doof. Net zoals het merendeel van de Franstalige politici doet zij alles om de Turken en moslims in dit land niet voor het hoofd te stoten.”