Nieuws
woensdag, 30 mrt 2022

Leeflonen voor Oekraïners onbetaalbaar

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat de paars-groene regering zonder enige vorm van discussie miljarden euro’s plant uit te geven aan leeflonen voor gevluchte Oekraïners. “De geraamde kosten bedragen 665 miljoen euro tot einde juli. Dit is gewoonweg onbetaalbaar”, zegt volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch. “Mensen die oorlogen ontvluchten moeten geholpen worden. Maar daar is geen leefloon voor nodig. Dit kan door, naar Nederlands voorbeeld, te voorzien in bed, bad en brood.”

In antwoord op vragen van Vermeersch stelde staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker uit te gaan van een totale instroom van 259.000 vluchtelingen tot de zomer. Hiervan zou 20 procent nood hebben aan opvang. “De geraamde kostprijs van de opvang bedraagt tot eind juli 49 miljoen euro”, aldus Vermeersch. “In de komende maanden wordt de instroom gradueel opgebouwd. De Bleeker raamt de kosten voor leeflonen op 665 miljoen euro tot einde juli.”

“259.000 Oekraïners kosten 259 miljoen euro per maand of 3,1 miljard euro per jaar aan leeflonen alleen, dat is onbetaalbaar”

"Als we 200.000 Oekraïense vluchtelingen gemiddeld 1.000 euro per maand leefloon geven, dan kost dit 200 miljoen euro per maand en dus 2,4 miljard euro per jaar. Dat kunnen de overheidsfinanciën gewoon niet aan. Het zal op termijn betaald worden door alle werkende mensen in ons land”, vervolgt Vermeersch. “En dat zijn niet mijn woorden, maar deze van een partijgenoot van De Bleeker, Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld). Helaas heeft De Bleeker zelfs hier geen boodschap aan, ze gaat er gewoon niet op in.”

“Als een aantal van die cijfers hier worden bevestigd, zoals het cijfer van de verwachte 259.000 vluchtelingen, dan is het door de partijgenoten van de staatssecretaris berekende cijfer van 2,4 miljard aan leeflonen per jaar zeer realistisch”, besluit Vermeersch. “Gevluchte Oekraïners moeten een veilig onderkomen krijgen, evenals de nodige medische en sociale hulp. Leeflonen zijn onnodig.”