Nieuws
maandag, 10 jul 2023

Maak eindelijk middelen vrij voor het onderhoud van Vlaamse wegen

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy roept minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op om dringend werk te maken van investeringen in slechte en vaak onveilige gewestwegen. Eind mei nog raakte in Deurne immers een motorrijder levensgevaarlijk gewond nadat hij over kop sloeg door enkele diepe putten in het wegdek. “Als er niet ingegrepen wordt, is het slechts een kwestie van tijd vooraleer er doden vallen”, zegt Van Rooy.

De 30-jarige man die in de Strydoncklaan in Deurne in levensgevaar kwam door een ongeluk reed niet overdreven snel. Het was de staat van het wegdek die het ongeval veroorzaakte. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) erkent de slechte staat waarin de gewestweg verkeert. “Dit is jammer genoeg geen alleenstaand geval”, zegt Van Rooy. “Op heel wat plaatsen in Vlaanderen zijn de wegen in slechte tot zelfs erbarmelijke staat. Dat leidt tot frustratie bij weggebruikers en - nog veel erger - tot levensgevaarlijke situaties.”

“Het is onvoorstelbaar dat de Vlaamse regering wel vele tientallen miljoenen euro’s belastinggeld besteedt aan het buitenland en aan de diversiteits- en subsidie-industrie, en vervolgens geld te kort komt voor het levensnoodzakelijke onderhoud van ons eigen wegennet”

Het Vlaams Parlementslid bevroeg minister Peeters over de toestand van de gewestwegen. “Hilde Crevits kondigde reeds in 2010 als toenmalig minister van Mobiliteit aan dat het achterstallig onderhoud tegen 2020 weggewerkt moest zijn”, aldus Van Rooy. “In de praktijk valt daar weinig, té weinig, van te merken. Wie met de wagen naar een buurland rijdt, merkt onmiddellijk dat de wegen er daar merkelijk beter bijliggen.” 

Peeters geeft aan dat er “een veel hoger bedrag is vereist om de onderhoudsachterstand volledig weg te werken, wat bijkomende middelen impliceert die momenteel niet voorhanden zijn”. Van Rooy reageert: “Wat de minister zegt is wat de Vlaming al jaren vraagt, namelijk de nodige middelen om al onze wegen in een deftige, veilige staat te brengen. Het is onvoorstelbaar dat de Vlaamse regering wel vele tientallen miljoenen euro’s belastinggeld besteedt aan het buitenland en aan de diversiteits- en subsidie-industrie, om nog te zwijgen van de vele trajectcontroles, die in Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond schieten, en vervolgens geld te kort komt voor het levensnoodzakelijke onderhoud van ons eigen wegennet. Misschien ligt de uitspraak van Peeters dat privé autobezit iets voor het verleden is mee aan de basis van dit wanbeleid?”

“Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer er doden vallen door de erbarmelijke staat waarin veel van onze wegen verkeren”, besluit Van Rooy. “Minister Peeters en de voltallige Vlaamse regering moeten nú werk maken van extra financiële middelen voor wegenonderhoud. Dat kan perfect door bepaalde uitgaven, zoals de subsidies voor linkse hobby’s, te schrappen. Doen ze dat niet, dan zijn ze ronduit nalatig.”