Nieuws
vrijdag, 08 apr 2022

Maak terbeschikkingstelling verplicht voor alle seksuele misdrijven

Het Vlaams Belang wil een verplichte terbeschikkingstelling bij veroordelingen voor alle seksuele misdrijven. “En waar nodig moet die terbeschikkingstelling levenslang zijn”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Dit werd recent nog maar eens aangetoond. Een man die in 2010 veroordeeld werd wegens verkrachting van een Antwerpse studente, heeft kort na zijn vrijlating opnieuw willen toeslaan, ditmaal op een 17-jarig meisje.”

Een raadsman van het slachtoffer stelde dat er ernstig moet worden nagedacht over de juridische mogelijkheden om dit soort daden aan te pakken. “Dat had al veel eerder moeten gebeuren, want het gaat om een probleem dat zich al jaren stelt”, aldus Bury. “Daders van seksuele misdrijven kunnen na hun vrijlating opnieuw genadeloos toeslaan omdat ze niet bijkomend worden veroordeeld tot een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.”

“dat een verkrachter na zijn celstraf opnieuw toeslaat is vermijdbaar, terbeschikkingstelling moet verplicht worden”

“Helaas zal er niets verbeteren door de invoering van het nieuwe seksuele strafrecht”, verduidelijkt Bury. “Nog steeds bestaat er niet zoiets als een verplichte terbeschikkingstelling voor de daders van alle seksuele misdrijven. En nog steeds werd de mogelijkheid om deze levenslang te kunnen maken niet ingevoerd. Aan de traditionele aankondigingen van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft het alleszins niet gelegen.”

“Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen vooraleer Van Quickenborne zijn belofte nakomt?”, vraagt Bury zich af. “Het Vlaams Belang heeft enkele maanden geleden een wetsvoorstel ingediend voor het opleggen van een verplichte terbeschikkingstelling bij alle seksuele misdrijven, waar nodig levenslang.”