Nieuws
woensdag, 29 mrt 2023

Medewerker zijn van El Kaouakibi is laatste opvangplaats voor corrupte liberalen

De twee parlementaire medewerkers die voormalig Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi wil laten benoemen, zijn allerminst onbesproken. “Buitengewerkte liberaal met een bedenkelijk verleden op vlak van fraude was blijkbaar de jobomschrijving”, zegt Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Dat de rechter El Kaouakibi gelijk gaf, is een schande. Dat ze deze benoemingen gebruikt om dit soort bedenkelijke figuren met belastinggeld een hand boven het hoofd te houden, is gewoon verwerpelijk en bevestigt de noodzaak van het Vlaams Parlement om hiertegen in beroep te gaan.”

Eerder deze week besliste de Brusselse kortgedingrechter dat Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi, die van grootschalige subsidiefraude verdacht wordt en al jaren in zogenaamd ‘ziekteverlof’ is, twee halftijdse parlementaire medewerkers mocht aannemen. De ene is Aimé Schrauwen, de voormalige ondervoorzitter van Jong Open Vld Antwerpen. Hij raakte bekend door een afpersingschandaal met naaktbeelden die van zijn computer waren gehaald, was actief bij Black lives Matter, maar raakte later in onmin met de Open Vld omwille van zijn verzet tegen de coronamaatregelen. De andere is Jiri De Laet, die in liberale kringen bekend staat als “een man van twaalf stielen en dertien ongelukken”. Hij is zowel de parlementair medewerker van Willem-Frederik Schiltz, de fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement, geweest als de kabinetschef van de Antwerpse schepen Erica Caluwaerts. Hij werd echter bij beide liberalen ontslagen omwille van de problemen die hij op de werksfeer veroorzaakte. Voor zijn carrière in de politiek was De Laet actief in de autohandel en de horeca. Daar liet hij overal een spoor van oplichting achter. 

“Buitengewerkte liberaal met een bedenkelijk verleden op vlak van fraude was blijkbaar de jobomschrijving”

“Buitengewerkte liberaal met een bedenkelijk verleden op vlak van fraude was blijkbaar de jobomschrijving”, zegt Janssens. “De sjoemelpoedel heeft dus naar personen gezocht met profielen zoals dat van haarzelf. Toch wel vreemd voor iemand die zo’n grote pleitbezorger voor praktijktesten was tijdens de korte periode dat ze effectief in het parlement zetelde.”

Het Vlaams Belang roept het parlement dan ook op om in beroep te gaan tegen het geven van medewerkers aan El Kaouakibi zodra er een uitspraak ten gronde is. “Dat de rechter El Kaouakibi gelijk gaf, is een schande”, aldus Janssens. “Dat zij deze benoemingen gebruikt om dit soort bedenkelijke figuren een hand boven het hoofd te houden, is gewoon verwerpelijk en bevestigt de noodzaak van het Vlaams Parlement om hiertegen in beroep te gaan. Zelf zou ze beter ontslag nemen en stoppen met dit parlement belachelijk te maken en met de Vlaamse belastingbetaler te beledigen en te bestelen.”