Persberichten
dinsdag, 27 apr 2021

Meer dan 1,3 miljoen Vlaamse subsidies om Vlaams jeugdwerk ‘diverser’ te maken: “Ook LGU samenwerkingspartner”

1.338.548 euro om precies te zijn. Dat is het totale bedrag dat aan de Vlaamse ministers Bart Somers (Open Vld) en Benjamin Dalle (CD&V) als subsidies uitkeren om het Vlaamse jeugdwerk ‘diverser’ – of zoals De Morgen het uitdrukte: ‘minder typisch Vlaams – te maken. Dat blijkt uit een gecoördineerd antwoord van beide ministers op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Sam van Rooy (Vlaams Belang). Opvallend, voor de stad Antwerpen is het in opspraak gekomen Let’s Go Urban (LGU) een van de samenwerkingspartners. Sam van Rooy ziet daarin het bewijs dat de subsidies aan de “diversiteitsindustrie” gewoon blijven doorgaan ondanks Sihamegate. Hij wil een subsidiestop voor diversiteitsprojecten en multikulorganisaties.

Op 23 oktober keurde de Vlaamse regering de projectoproep 'Verbindingsambassadeurs voor het jeugdwerk' goed. De projectoproep zou moeten “zorgen voor meer diversiteit binnen de verschillende vormen van jeugdwerk”, klinkt het in het besluit. Minister Somers verklaarde immers “robuuste samenlevingsprojecten om vooroordelen weg te werken” te willen steunen, terwijl minister Dalle de jeugdbewegingen in Vlaanderen te veel een zaak vindt voor “de mainstream, witte middenklasse”.

Uit het antwoord van de ministers op de vraag van van Rooy blijkt nu dat ingevolge de projectoproep in totaal al voor 1.338.548 euro werd uitgekeerd aan 19 ingediende projecten. Opvallend: voor Antwerpen is 80.000 euro – het conform de oproep voorziene maximumbedrag – uitgekeerd aan een project. De hoofdindiener van dit project is ‘PSC – Open huis vzw’, maar één van de samenwerkingspartners van het project is LGU, het Project van het wegens massaal subsidiemisbruik in opspraak gekomen Vlaams Parlementslid El Kaouakibi.

“De stad Antwerpen beslist om voorlopig een stop te zetten op de subsidies aan vzw’s van de ‘sociale onderneemster’, en toch vertrekt er vanuit Vlaanderen nog geld voor jeugdwerk naar El Kaouakibi”

De verschillende diversiteitsprojecten waaraan Somers en Dalle geld besteden startten nota bene op 1 maart jongstleden, toen de fraude van El Kaouakibi reeds weken bekend was. Het Antwerpse project wil met de subsidies voor onder meer LGU in Antwerpen “de vrijetijdsparticipatie van jonge alleenstaande nieuwkomers tussen 17 en 21 jaar bevorderen”. “Het is al te gek dat na al het gesjoemel van El Kouakibi de Vlaamse subsidiekraan naar LGU blijkbaar nog steeds openstaat en dat de miljoenenverslindende diversiteitsindustrie in Vlaanderen op volle toeren blijft draaien”, zo reageert van Rooy. Het is hoog tijd voor een subsidiestop voor alle diversiteitsprojecten en multikulorganisaties!”

Andere geselecteerde projecten zijn onder meer ‘OKAN Plus’ (62.217 euro), een initiatief van Groep Intro Anderlecht vzw dat samen met de gemeente Anderlecht en Vluchtelingenwerk Vlaanderen “jonge nieuwkomers in Brussel en Anderlecht een betere aansluiting wil doen vinden op het reguliere aanbod en/of vrijetijdsaanbod dat aan hun noden als gewone jongeren voldoet”, en ‘Radio Hertz’ (78.300 euro) van Arktos Hasselt vzw, de stad Hasselt en De serre en Villa Basta om “jongeren uit achtergestelde wijken te inspireren, prikkelen en zin te doen krijgen in het jeugdwerk”.