woensdag, 21 dec 2022

Mesmoord op 16-jarige Steven allicht gevolg ‘Drillrap’-cultuur

Mesmoord op 16-jarige Steven allicht gevolg ‘Drillrap’-cultuur

Woensdagochtend is een jongeman (16) neergestoken. De gevolgen waren fataal. Het slachtoffer, een zwarte jongen genaamd Steven, zou een vete hebben gehad met een groepje jongeren. De vete zou kaderen binnen de toxische ‘drillrap’-cultuur, een extreme variant van gangsterrap die is overgewaaid uit de VS en het VK en waarbij vooral extreem geweld wordt verheerlijkt. “Bendegeweld moet veel harder aangepakt worden, dat staat buiten kijf. Maar we moeten ook nefaste culturele invloeden erkennen en aanpakken, zeker in het geval van deze ‘drillrap’. Oproepen tot geweld kan niet.”

Deze ochtend werd in Berchem om iets over half 8 een 16-jarige jongen neergestoken. Steven werd achternagezeten door een groep andere jongemannen. De ruzie ontaardde in een steekpartij. Het slechtoffer overleed later in het ziekenhuis. De daders zijn voortvluchtig, maar nu al is gekend dat het zou gaan om bendeleden uit het ‘drillrap’-milieu. Dat is een extreem toxische en gewelddadige vorm van gangsterrap. Zo is er zelfs een puntensysteem waarbij geweld beloond wordt, en het afhouden van geweld wordt afgestraft.

“Tragedie mag niet zonder antwoord blijven.”

“Dit is een ongelofelijke tragedie”, reageert Kamerlid Marijke Dillen. “Dat een jongeman - ongetwijfeld omwille van iets triviaals - het leven moet laten en dan nog op deze manier is hartverscheurend. Maar dit komt niet uit de lucht vallen: deze degeneratieve drillrap is al jaren onze straten en de jeugd in de grootsteden aan het vergiftigen.”

“In de eerste plaats moeten we natuurlijk reageren met de voor de hand liggende zaken”, besluit Dillen. “De pakkans en straffen voor dit soort gangsters moet fel omhoog. De straffeloosheid moet stoppen. Maar we mogen hierna de toxische invloed van dit soort boodschappen niet negeren. Aan de ene kant is er het islamisme die allochtone jongemannen aanzet tot geweld tegen onze gemeenschap en anderzijds heb je troep zoals deze ‘drill rap’ die aanzet tot onderling geweld. Voor ons is de vrije meningsuiting zeer belangrijk, maar we trekken de grens bij geweldsoproepen. De overheid moet dit dan ook ten strengste aanpakken. Video’s op YouTube en andere websites met ‘drillrap’ moeten offline.”