Nieuws
dinsdag, 20 jun 2023

Met Vivaldi is geen enkele ernstige fiscale hervorming mogelijk

Foto: Vlaams Belang. Met Vivaldi is geen enkele ernstige fiscale hervorming mogelijk

Het Vlaams Belang verwacht weinig van de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). “In het beste geval zal de berg misschien een muisje baren”, voorspelt Kamerlid Wouter Vemeersch. “En dat kunnen we alleen maar betreuren, want een fiscale hervorming is absoluut nodig. Omdat elke partij de eigen achterban wil bedienen, laat Vivaldi het land verder wegzinken in onbestuurbaarheid en een torenhoge belastingdruk.”

Het Kamerlid wijst op de noodzaak van een fiscale hervorming. “Wie werkt in dit land wordt veel te zwaar belast. Vanaf een gemiddeld inkomen kom je in de hoogste belastingschijf van 50 procent terecht. En daar komen nog eens gemeentebelastingen en sociale lasten bovenop”, aldus Vermeersch. “Op die manier wordt werken ontmoedigd.”

Van Peteghem kwam met een plan op de proppen om de lasten op arbeid te verlagen en de belastingen op vermogen en verbruik te verhogen, aanvankelijk voor zo ‘n zes miljard euro. “De belastingen op arbeid moeten zeker worden verlaagd, maar andere belastingen verhogen om dat te compenseren is een foute keuze”, vervolgt Vermeersch, die erop wijst dat ook bij belastingen op vermogen België al aan de top staat. “De enige echte oplossing is een belastingverlaging, gecompenseerd door besparingen, die zeker mogelijk zijn op asiel en migratie, op het politiek bedrijf en op de transfers naar Wallonië.”

“Naast belastingverlaging ook een ingrijpende vereenvoudiging noodzakelijk”

Voor het Vlaams Belang is na de verlaging van de belastingen ook een ingrijpende vereenvoudiging noodzakelijk. “De belastingaangifte telt vandaag niet minder dan 843 codes, verdeeld over 23 vakken. Een kat vindt daarin haar jongen niet meer terug”, aldus nog Vermeersch. “En dat is fundamenteel onrechtvaardig. Het ingewikkelde systeem maakt dat enkel wie een fiscaal specialist kan inschakelen nog van alle voordelen kan genieten.”

“Om een ambitieuze hervorming door te voeren is er natuurlijk een duidelijke visie nodig”, besluit Vermeersch. “Maar dat is bij het zevenkoppig Vivaldi-monster onmogelijk. Socialisten willen dat alleen de laagste inkomens er bij de hervorming op vooruit gaan. De groenen willen dat we ons kapot betalen aan milieutaksen, en de blauwen willen niet raken aan bestaande fiscale gunstregimes. Omdat elke partij de eigen achterban wil bedienen, laat Vivaldi het land verder wegzinken in onbestuurbaarheid en een veel te hoge belastingdruk.”