Nieuws
woensdag, 03 apr 2024

Migratie kost wel degelijk geld

Uit de studie van Jan van de Beek blijkt dat migratie wel degelijk handen vol geld kost. Ook de studie van de Nationale Bank die in 2020 verscheen hint daar ondanks fundamentele gebreken op. “Niet-Europese migranten kosten onze sociale zekerheid handenvol geld”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dat valt niet te ontkennen. Maar met het huidige migratiebeleid blijft men het licht van de zon ontkennen.” 

In 2020 verscheen een rapport van de Nationale Bank van België (NBB) naar de financieel-economische impact van migratie. Maar de studie berekende nooit de totale nettobijdrage van migranten over de hele levensloop, de zogenaamde ‘generatierekening’. “Daardoor ontstaat een bijzonder vertekend beeld”, zegt Van Grieken. “In werkelijkheid verschilt de nettobijdrage van een migrant enorm op basis van de herkomstregio. Zo kost een migrant uit het Midden-Oosten, Pakistan of Afghanistan maar liefst 328.000 euro.”

Wat overduidelijk naar voor komt in elke studie is het enorme verschil tussen Europese en niet-Europese migranten

Dat autochtonen meer uitkeringen zouden ontvangen dan migranten is een foutieve voorstelling van de werkelijkheid. Bij die ‘uitkeringen’ worden namelijk de pensioenen gerekend. “Het is niet meer dan normaal dat iemand die een leven lang gewerkt heeft, recht heeft op een degelijk pensioen”, aldus Van Grieken. “Het is gewoon fout om dat mee in de berekening te nemen.” Uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt ook dat het zogenaamde verschil verdwijnt als de pensioenen niet worden meegerekend.

Wat overduidelijk naar voor komt in elke studie is het enorme verschil tussen Europese en niet-Europese migranten. Die laatste groep steekt iedereen voorbij als ontvanger van uitkeringen. “Het is dan ook waanzinnig dat bijvoorbeeld de Vlaamse regering onder leiding van N-VA volop blijft inzetten op arbeidsmigratie van buiten de EU”, zegt Van Grieken. Vorig jaar werden er arbeidsvergunningen toegekend aan bijna 16.700 niet-EU-burgers. “Het is onderdeel van het probleem, niet de oplossing.”