Nieuws
woensdag, 21 sep 2022

“Minimumpensioen moet omhoog”

In hun boek Investeren in de derde helft van je leven dat vandaag verschijnt, schrijven auteurs Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet dat meer dan 80 procent van de gepensioneerden een pensioen ontvangt dat ontoereikend is om een verblijf in een woonzorgcentrum te kunnen betalen. “Dat onder meer Vooruit nu roept dat het minimumpensioen van 1.500 euro er door de inflatie komt, is wraakroepend”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Net door die inflatie is zelfs 1.500 euro als minimumpensioen ontoereikend. Daarom pleiten wij voor een minimumpensioen van 1.650 euro.

Eerder deze zomer verklaarde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dat het minimumpensioen van 1.500 euro bijna gerealiseerd is ‘dankzij de indexverhogingen’ en dat de doelstelling in 2023 zal worden bereikt, een jaar eerder dan hij had beloofd bij zijn aantreden in de paars-groene regering.“Dat is een meer dan bedenkelijke uitspraak”, aldus Samyn: “De 1.500 euro uit 2019 is nu amper nog 1.335 euro netto waard aan de koopkracht van toen, aangezien de index van consumptieprijzen en ook de dagprijzen in de woonzorgcentra intussen stevig zijn gestegen.

“80 procent van de gepensioneerden kan het rusthuis niet betalen, het minimumpensioen moet verhogen tot 1.650 euro”

“Het is een schande dat wie zijn leven lang hard heeft gewerkt niet eens recht heeft op een pensioen dat voldoende hoog is om enkel nog maar de rusthuisfactuur te kunnen betalen”, besluit Samyn scherp. “Er moet niet alleen werk gemaakt worden van een maximumfactuur in de zorg, maar ook van een redelijke minimumpensioen. Het voor de verkiezingen door vele partijen bepleitte minimumpensioen van 1.500 euro is door de hoge inflatie intussen veel minder waard geworden. Wij leggen daarom een minimumpensioen van 1.650 euro als eis op tafel.”