Nieuws
zondag, 18 mei 2025

Mondhygiënisten amper ingezet in woonzorgcentra: “Een gemiste kans voor kwetsbare ouderen”

Hoewel het beroep van mondhygiënist sinds 2019 wettelijk erkend is, worden ze amper ingezet in Vlaamse woonzorgcentra. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Freija Van den Driessche opvroeg bij bevoegd minister Caroline Gennez (Vooruit). “Slechts twee mondhygiënisten waren actief in woonzorgcentra tussen juli 2023 en juni 2024. Dat is hallucinant weinig”, stelt Van den Driessche. “Vooral kwetsbare ouderen zijn hier het slachtoffer van.”

Mondhygiënisten spelen een cruciale rol in preventieve mondzorg en kunnen zo niet alleen tandproblemen, maar ook bredere gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Toch blijkt uit een schriftelijke vraag van Van den Driessche aan minister Gennez dat ze bijna uitsluitend in tandartspraktijken worden ingezet. “Het advies van de Raad van de Tandheelkunde uit 2013 is duidelijk: mondhygiënisten horen ook thuis in rusthuizen en instellingen voor mensen met een beperking. Maar in de praktijk gebeurt dat amper. Het is symptomatisch voor hoe preventieve zorg in Vlaanderen stiefmoederlijk wordt behandeld”, aldus Van den Driessche.

“Wij pleiten voor een model waarin mondhygiënisten autonoom kunnen werken in woonzorgcentra”

Via de zogenaamde Mondzorglijn wil het Vlaams Instituut Mondgezondheid woonzorgcentra begeleiden in betere mondzorg, maar met weinig resultaat. Slechts 175 van de ruim 800 centra schreven zich sinds 2018 in; amper 24 rondden het traject af. 62 centra haakten voortijdig af. “Het hele project bereikt te weinig mensen”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Bovendien is er geen structurele financiering voorzien. Mondhygiënisten worden niet terugbetaald tenzij een tandarts de behandeling voorschrijft. Zo zet je hun potentieel compleet buitenspel.”

Minister Gennez agendeerde het onderwerp intussen in een interfederale werkgroep. Voor Van den Driessche gaat dat niet ver genoeg. “De verantwoordelijkheid doorschuiven naar het federale niveau is een klassiek uitstelmanoeuvre. Vlaanderen moet de regie nemen over zijn preventief gezondheidsbeleid”, besluit het parlementslid. “Wij pleiten voor een model waarin mondhygiënisten autonoom kunnen werken in woonzorgcentra. Alleen zo kunnen we de preventieve zorg versterken en ouderen eindelijk geven waar ze recht op hebben.”