Nieuws
donderdag, 27 jan 2022

Moordaanslag tegen lid van Rassemblement National

Maandagavond werd in een voorstad van Lyon een lid van het Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, met een geweer beschoten. Eerder was de twintigjarige man al meermaals met de dood bedreigd. “Dergelijke daden tegen politici uit deze hoek komen niet uit het nietsmaar hebben een voedingsbodem” zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “En die demonisering is te vaak te vinden bij sommige media en bij tal van zichzelf democratisch noemende politici.”

Enzo Dubois kreeg voor hij door onbekenden onder vuur werd genomen al wekenlang doodsbedreigingen. Zo kreeg hij onder meer een enveloppe, gevuld met gehakt, met daarbij de boodschap dat hij er weldra zo zou uitzien. Gelukkig mistte de kogel doel en slaagde het lid van het Rassemblement National erin te vluchten en de politie te verwittigen.

“Media en politici hebben een verantwoordelijkheid, maar de haat ligt blijkbaar vaak te diep om die te nemen. En dan kan je aanslagen krijgen zoals op het lid van het Rassemblement National”

“Leden van het Rassemblement National worden vaak behandeld als paria’s en afgeschilderd als racisten en antidemocraten of erger, als nazi’s”, aldus Vandendriessche. “Het klinkt ons, Vlaams Belangers, ook heel vertrouwd in de oren. Helaas lopen er mensen rond die geloof hechten aan deze valse en gratuite beschuldigingen en die hierin een legitimatie voor aanslagen zien.” Het Vlaams Belang wijst erop dat doodsbedreigingen en zelfs moordaanslagen op politici niet stopten met de moord op Pim Fortuyn. “Zowat de hele Kamerfractie van het Vlaams Belang kreeg al poederbrieven in de bus en recent werd nog een doodsbedreiging tegen fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens geseponeerd.”

“Gezien het zorgvuldig in stand gehouden klimaat van angst- en haat zaaien tegen partijen zoals het Rassemblement National is het niet verwonderlijk dat aanslagen als tegen Enzo Dubois gebeuren”, besluit Vandendriessche. “In echte democratieën, waar alle meningen aan bod mogen komen zonder dat die onmiddellijk als ‘fake news’ afgedaan worden en het debat vrij is, en waar mensen geen paria’s zijn omwille van hun overtuiging, wordt dergelijk crimineel gedrag veel minder gevoed.”