Nieuws
donderdag, 19 jan 2023

Muizenplaag in Senaat: “beter gewoon opdoeken”

De Senaat wordt geteisterd door een muizenplaag. “Dit is misschien nog het enige teken van leven dat uit deze totaal overbodige instelling komt”, zegt Guy D’haeseleer, de fractieleider van het Vlaams Belang in de Senaat. “Deze ongedierteplaag is niet alleen symbolisch voor de staat van de Senaat, maar ook voor de staat van dit land. We kunnen beide dan ook maar beter zo snel mogelijk opdoeken.”

Volgens een artikel in Het Laatste Nieuws kampt de Senaat met een muizenprobleem. Het Paleis der Natie, waar de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat zijn gevestigd, is ten prooi gevallen aan een heuse plaag. Voornamelijk in de Senaat is de hinder het grootst. Het gebouw vormt immers de perfecte habitat voor dit ongedierte. Door de centrale verwarming die voortdurend draait, vinden de knaagdieren het er aangenaam warm. Er is voldoende voedsel door onder meer de etensresten die in de vuilbakken achterblijven. Er is bovendien weinig activiteit en sinds de coronacrisis is telewerk er behoorlijk ingeburgerd, waardoor vele kantoren het merendeel van de tijd leegstaan. Tot overmaat van ramp is het zo goed als onmogelijk om de muizenplaag adequaat aan te pakken. Het vergif dat in België te koop is, is immers niet sterk genoeg, waardoor de muizen er net resistenter tegen worden.

“De Belgische instellingen zijn gewoon vervallen”

“Deze muizenplaag is misschien nog het enige teken van leven dat uit deze totaal overbodige instelling komt”, zegt D’haeseleer. “Onder het voorzitterschap van Stephanie D’Hose (Open Vld) regeert de inertie nog meer dan ooit. Zelfs de partijen van de meerderheid doen vaak niet eens meer de moeite om nog naar de vergaderingen te komen.”

Volgens het Vlaams Belang is de muizenplaag daar echter lang niet het grootste probleem. “Deze ongedierteplaag is niet alleen symbolisch voor de staat van de Senaat, maar ook voor de staat van dit land”, besluit D’haeseleer. “De Belgische instellingen zijn minstens even vervallen als het rode pluche van de Senaat en niet meer te herstellen. We kunnen beiden dan ook maar beter zo snel mogelijk opdoeken en resoluut kiezen voor Vlaamse onafhankelijkheid.”