Nieuws
donderdag, 30 nov 2023

N-VA in spreidstand over woke-hetze tegen Sinterklaas

Het Vlaams Belang heeft de dubbelzinnige houding van de N-VA inzake het woke-activisme tegen de Sinterklaastraditie aangeklaagd. Dit naar aanleiding van de aangekondigde ontvangst van Queen Nikkolah - door links het “sinterklaasfeest zonder racisme” genoemd - in het Gentse stadhuis op sinterklaasdag 6 december. “De spreidstand van N-VA blijft mij toch wel echt verbazen”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “Aan de ene kant klagen ze woke aan en aan de andere kant blijven ze al die linkse clubjes die dit activisme aanvuren maar subsidiëren. Quo vadis N-VA?”

Op 6 december stond in Gent een passage gepland van ‘Queen Nikkolah’, de vrouwelijke en zwarte versie van Sinterklaas. Hierbij konden oude kinderboeken over de heilige kindervriend ingeruild worden voor modernere en politiek-correctere varianten. Na protest van het Vlaams Belang zal Queen Nikkolah echter niet langskomen in het Gentse stadhuis, maar in de voormalige Vooruit. Naar aanleiding van dit incident vond in het Vlaams Parlement een pittig debat plaats over de Sinterklaastraditie, die steeds meer onder druk komt te staan van de wokebeweging. De figuur van Zwarte Piet lag al langer onder vuur bij links, maar ook de Sint “als oude blanke man” wordt nu steeds meer geviseerd.

“Onze tradities, en vandaag vooral de sinterklaastraditie, staan onder druk van het wokeactivisme”, zegt Brusselmans. “Zwarte Piet, die decennialang gewoon een kindervriend was, was plots racistisch voor woke links en moest al vervangen worden door de roetveegpiet. Hetzelfde gebeurt nu met Sinterklaas, die in katholieke scholen zoals het Sint-Maria in Antwerpen niet meer mag langskomen, omdat er anders te veel commotie zou zijn.”

“Jan Jambon is de huisfinancier van wokelinks”

Het Vlaams Belang vroeg de Vlaamse regering vertegenwoordigd door kersvers minister van Samenleven Gwendolyn Rutten duidelijk standpunt in te nemen tegen het neerzetten van onze sinterklaastraditie als ‘racistisch’ en het opdringen van Queen Nikkolah. Tot ongenoegen van het Vlaams Belang vertikte ze echter stelling in te nemen. “De Vlaamse regering onder leiding van minister-president Jan Jambon (N-VA) is via zijn cultuurbeleid de huisfinancier van wokelinks dat onze sinterklaastraditie viseert”, aldus Brusselmans. “Hand in Hand tegen Racisme, 237.000 euro, GetBasic, 231.000 euro, Kif Kif, 291.000 euro. Dat zijn allemaal organisaties die inzetten op dit wokecircus.”

Het Vlaams Belang hekelde ook de dubbelzinnige houding van de N-VA. “Dat mevrouw Rutten hier geen antwoord geeft, daar ben ik niet verbaasd over. Maar die spreidstand van de N-VA blijft mij toch wel echt verbazen”, besluit Brusselmans. “Aan de ene kant klagen ze woke aan en aan de andere kant blijven ze al die activistische organisaties die dit activisme aanvuren maar subsidiëren. Ik stel mij dan ook de vraag: “Quo vadis N-VA?” Gaan jullie de conservatieve partij zijn, die onze tradities wil beschermen en die subsidies dan ook afschaffen, net zoals wij dat willen? Of zijn jullie een coalitie met woke links aan het voorbereiden en laten jullie maar betijen?”