Persberichten
maandag, 21 nov 2022

Na onderzoek Vlaams Belang: Lahbib roept Cubaanse ambassadeur op het matje

Foto: iStock. Na onderzoek Vlaams Belang: Lahbib roept Cubaanse ambassadeur op het matje

Nadat Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn aan de alarmbel trok omdat de echtgenoot van de Cubaanse ambassadrice in België een hooggeplaatste militair van het dictatoriale regime in Cuba is die tegen ieder diplomatiek protocol in nooit werd aangemeld bij de ministerie van Defensie, heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hierover opheldering gevraagd aan de Cubaanse ambassade. De man in kwestie mag in het land blijven, maar geen diplomatieke functies uitoefenen, zo werd beslist. Maar dat is onvoldoende”, zegt Samyn. Hij kan ongehinderd spionageopdrachten blijven uitvoeren en Cubaanse vluchtelingen blijven intimideren. Zijn onschendbaarheid moet worden opgeheven en hij dient het land te worden uitgezet.

Sinds november 2021 heeft de Cubaanse ambassade in Brussel een nieuwe ambassadeur, wiens echtgenoot kolonel is bij de Revolutionaire Strijdkrachten en directeur van de uitgeverij Verde Olivo, het centrale propagandamiddel van de Revolutionaire Strijdkrachten van Cuba. “De kolonel voldeed evenwel nooit aan de verplichting zich aan te melden bij het Ministerie van Defensie”, aldus Samyn. “Meer nog, in antwoord op mijn parlementaire vraag moest minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) erkennen dat ze niet eens op de hoogte was van deze feiten.” 

“De kolonel kan ongehinderd blijven spioneren”

De vraag deed echter wel de nodige alarmbellen afgaan, en op nieuwe vragen van Samyn gaf Lahbib te kennen dat haar diensten hierover intussen een onderhoud hadden met de Cubaanse ambassade. “Er werd de ambassadeur op gewezen dat de betrokkene uit protocollair oogpunt een speciale verblijfsvergunning (diplomatieke kaart D) heeft als echtgenoot van de ambassadeur, en derhalve geen diplomatieke functie kan uitoefenen”, vervolgt Samyn. “Maar enkel een verbod voor diplomatieke funcies is verre van voldoende.”

“De kolonel documenteert al zijn bezoeken aan de instellingen waarbij zijn vrouw is geaccrediteerd en hij verzamelt inlichtingen die aan het regime in Havana worden bezorgd”, merkt Samyn tot slot op. “Met of zonder speciale diplomatieke functie blijft het bijzonder zorgelijk dat een hoge militair van het dictatoriale regime in Cuba hier ongestraft informatie kan verzamelen en doorspelen – ook over de Cubaanse bannelingen of asielzoekers die in dit land verblijven.”

Het Vlaams Belang blijft dan ook bij de eerdere eis dat niet alleen ’s mans diplomatieke onschendbaarheid dient te worden ingetrokken; hij moet tevens per direct het land te worden uitgezet.