Nieuws
maandag, 02 jan 2023

“Niet het vuurwerk maar de relschoppers aanpakken”

Foto: iStock. “Niet het vuurwerk maar de relschoppers aanpakken”

Het Vlaams Belang ziet een algemeen vuurwerkverbod allerminst als een middel om de traditionele eindejaarsterreur in onze steden tegen te gaan. Zo’n verbod wordt nu in sommige kringen als wondermiddel naar voor geschoven, maar is niks meer dan symptoombestrijding”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het probleem van de steeds terugkerende rellen moet eindelijk eens bij de wortel, zijnde de relschoppers zelf, aangepakt worden. En zonder pardon, met harde aanpak, zerotolerantie en snelrecht.”

In vele steden bestaat de eerste taak van het jaar uit het ruimen van puin. “En dat zal zonder enige twijfel zo blijven”, aldus Depoortere. “Er kan immers nooit een oplossing gevonden worden wanneer men doof en blind de oorzaak weigert te benoemen. Het gaat steevast om overwegend allochtone relschoppers die elke gelegenheid te baat nemen om te vernielen, te roven en te plunderen. Onaangepast crimineel tuig zonder enig waardebesef dat zich heer en meester voelt in onze steden.”

“Als remedie is een algemeen vuurwerkverbod volkomen zinloos”

“Het idee van een vuurwerkverbod brengt geen zoden aan de dijk”, vervolgt Depoortere. “Op oudejaarsnacht werden straatstenen losgebroken om politiemensen en zorgverleners te bekogelen. Gaat men die stenen dan ook preventief uit alle straten verwijderen? Die mensen werden zelfs brommers naar het hoofd geslingerd. Wil men die voortaan dan ook verbieden? En waarom heeft men na de islamitische aanslagen nog vrachtwagens en bestelbusjes in het straatbeeld toegelaten?”

“Niet de symptomen maar de oorzaak moet bestreden worden”, besluit Depoortere. “Een harde aanpak van het geboefte dat er zelfs niet voor terugdeinst ambulanciers die aan het reanimeren zijn te bestoken met vuurwerk. Wat het Vlaams Belang betreft is het tijd voor een harde aanpak. Geen paars-groene knipoogjes, schouderklopjes of kushandjes meer, maar zerotolerantie, meer preventieve huisverboden, arrestaties van iedere relschopper zonder onderscheid en snelrecht met extra zware bestraffing van geweld tegen politiemensen en hulpverleners.”