Nieuws
vrijdag, 18 aug 2023

Nieuw havenkorps in strijd tegen drugs raakt niet bemand door laag loon

Vanaf mei 2024 zou een nieuw havenkorps operationeel moeten zijn in de strijd tegen drugs. Maar de politievakbonden stellen zich vragen bij de haalbaarheid daarvan. Uit cijfers van de politie zelf blijkt dat er nog geen 20 van de 70 bewakingsagenten die ingezet zouden worden al aan de opleiding mochten starten. “Het is een oud probleem bij de recrutering van politie”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Een betere verloning en meer respect zijn nodig. Er is vooral ook nood aan een totaalaanpak als we de strijd tegen drugs serieus willen nemen.”

Dat de strijd tegen drugs opgevoerd moet worden zou iedereen duidelijk moeten zijn. Al maanden wordt ons land geteisterd door hevig drugsgeweld. In januari viel in Antwerpen een eerste dodelijk slachtoffer, een onschuldig kind van 11. Ondertussen is de drugsterreur gewoon doorgegaan. Het komt alleen slechts nog in de media als regionieuws of in de vorm van kortstondige nieuwsflashes. “Er treedt een gewenning op die we nooit zouden mogen aanvaarden”, zegt Depoortere. “Het drugsgeweld is allesbehalve weg. Wekelijks vindt er wel ergens een aanslag plaats en al lang niet meer alleen in Antwerpen.”

“Het is een kwestie van respect voor de politieagenten dat zij een hogere vergoeding krijgen.”

Het nieuwe havenkorps zou vanaf mei 2024 de strijd moeten aangaan tegen drugs. Maar cijfers van de politie tonen dus aan dat slechts een fractie van de vacatures ingevuld raakt. Amper 19 van de 70 benodigde bewakingsagenten mochten al aan de opleiding starten. “Het kan ook heel goed zijn dat er van die 19 dus nog enkele afvallen”, vult Depoortere aan. De politievakbonden wijzen erop dat het nettoloon voor de job slechts een kleine 300 euro hoger ligt dan het minimumloon. “Een oud zeer bij de recrutering”, zegt het Kamerlid. “Het is bovendien een kwestie van respect voor de politieagenten dat zij een hogere vergoeding krijgen.”

Het Vlaams Belang vindt de keuze voor een nieuw havenkorps om de strijd tegen drugs aan te gaan op zich weliswaar een stap in de goede richting, maar betreurt het gebrek aan een totaalaanpak van het drugsgeweld. “Het Vlaams Belang heeft al heel wat voorstellen gelanceerd om een echte oorlog tegen het escalerende drugsgeweld en de drugsbendes te voeren”, aldus Depoortere. “Zo willen we bijvoorbeeld monsterboetes voor cocaïnegebruikers, de inzet van het leger en een Very Irritating Police (VIP). Maar toch faalt de federale Vivaldi-regering daar keer op keer in. Er worden enkel ad hoc maatregelen genomen.”