Nieuws
vrijdag, 16 sep 2022

Nieuwe energiedeal is geen structureel antwoord op hoge facturen

De energiedeal die premier Alexander De Croo met trots aankondigde, is volgens het Vlaams Belang geen echt pakket en biedt geen enkele structurele oplossing om de hoge energiefactuur aan te pakken. De totale korting komt in het beste geval neer op één huidige maandfactuur en over de maanden erna wordt niet gesproken”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). De regering houdt voorts de lippen stijf op elkaar over de invoering van een crisisbijdrage voor de grote energiebedrijven die integraal moet terugvloeien naar de bevolking.”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde iets voor 17:00u vanavond de langverwachte energiedeal aan. Dit akkoord bevat voor de gezinnen een goedkoper basispakket energie voor november en december dat inkomensgerelateerd is. Daarnaast wordt de stookoliecheque verhoogd van €225 naar €300. Voor de bedrijven wordt een betalingsuitstel van sociale bijdragen en belastingen voorzien, een tijdelijk werkloosheidssysteem, een moratorium op faillissementen en minimale accijnzen op gas en elektriciteit.

“Onze gezinnen verdienen een structurele verlaging van de energieprijzen”

“De maatregelen voor de bedrijven zijn een kleine eerste stap in de goede richting”, zegt Van Lommel. “De verlaging van de accijnzen is dan ook iets wat wij al langer dan vandaag vragen.”

“Maar de maatregelen voor de gezinnen zijn voor het Vlaams Belang te mager”, aldus nog van Lommel. “Men denkt vooral op zeer korte termijn door een korting toe te kennen op de facturen van november en december, maar niemand weet wat januari zal brengen. Het akkoord lijkt dus snel-snel in elkaar te zijn gestoken - typisch voor deze passieve regering die tot enkele dagen voor de sluiting van Doel 3 heeft zitten wachten en er dan nog over loog. Er is nood aan een structureel plan waardoor de energieprijzen permanent kunnen dalen zoals men in Griekenland heeft ondernomen met een crisisbijdrage die overwinsten aanpakt en terug doet vloeien naar de burgers.”

“Het goedkoper basispakket voor energie zou verder niet inkomensgerelateerd mogen zijn, maar voor iedereen”, besluit Van Lommel. “Hierboven zet je het duurdere tarief, zodat veelverbruikers meer betalen. Deze energiedeal is er alweer niet voor alle werkende Vlamingen.”