Nieuws
donderdag, 15 sep 2022

Overwinstbelasting op energie: voorbeeld van Griekenland volgen!

In Griekenland werden reeds in juli maatregelen genomen waardoor de overwinsten daar momenteel afgeroomd worden aan 90 procent. "Het Vlaams Belang wil niet wachten op de EU voor een crisisbijdrage van energieproducenten", zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. "De Grieken geven wat dat betreft het goede voorbeeld."

“De paars-groene regering laat na noodzakelijke maatregelen te nemen om de energiefactuur te doen dalen, en verbergt zich daarbij steeds achter Europa”, aldus Van Lommel. “De indruk wordt verkeerdelijk gewekt dat lidstaten op eigen houtje niets kunnen ondernemen. Maar dat is juist wat moet gebeuren, want op de EU wachten is wachten op Godot. Zelfs wanneer de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula Von Der Leyen, aankondigt dat er een EU-overwinstbelasting zal komen, is het wachten op de concrete uitwerking daarvan. En die tijd hebben we niet.”

Opvallend is de houding van groene minister van Energie Tinne Van der Straeten die rond de pot blijft draaien en geen knopen doorhakt als het gaat om de invoering van een overwinstbelasting. Waar zit het probleem als het om de overwinsten in België gaat? Het is te herleiden tot Engie Electrabel die als exploitant van de kerncentrales de regering in de greep houdt. De Vivaldi-regering gaat enerzijds op bedeltocht om de centrales van Doel 4 en Tihange 3 te verlengen tegen de zin van de exploitant, maar tegelijk willen ze er een overwinstbelasting bovenop doen. Door het jarenlange getalm heeft de regering zichzelf dus schaakmat gezet. “Telkens ik de minister daarover vat, wordt het opvallend stil. Het is dan maar al te gemakkelijk om de hete aardappel door te schuiven richting de EU.”

In het voorjaar kondigde Griekenland zowel een prijsplafond voor elektriciteit als een overwinstbelasting aan. In mei gaf de Europese Commissie hiervoor toestemming en sinds juli zijn de beide maatregelen van kracht. “De gevolgen bleven niet uit”, vervolgt Van Lommel. “Voor gezinnen en bedrijven ging de stroomprijs naar beneden, zonder dat het de Griekse overheid iets kostte. En het leverde extra belastingen op om ondernemingen en huishoudens te ondersteunen. De overwinsten aanpakken moet bij ons dus ook mogelijk zijn.”

“Van zodra de overwinstbelasting werd ingevoerd, kende Griekenland de sterkste daling van de inflatie in Europa, met 1,6 procent”, merkt Van Lommel tot slot op. “Het is experts alleszins een raadsel waarop de paars-groene excellenties wachten om het Griekse voorbeeld te volgen. Voor het Vlaams Belang moeten ze deze efficiënte crisismaatregelen alvast nu nemen om onze mensen de winter door te doen komen. Of de EU nu blijft talmen of niet.”