Nieuws
donderdag, 25 apr 2024

Vlaams Belang-voorstel om gevangenis in Kosovo te bouwen overgenomen door N-VA

Foto: iStock. Vlaams Belang-voorstel om gevangenis in Kosovo te bouwen overgenomen door N-VA

Het Vlaams Belang stelt vast dat ook andere partijen het voorstel om veroordeelde buitenlanders onder te brengen in cellen in het Balkanland Kosovo woordelijk overnemen. “Al jaren pleiten we er immers voor om het Deense voorbeeld te volgen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Zolang criminele vreemdelingen hun straf in dit land blijven uitzitten, zal er geen einde komen aan de overbevolking in onze gevangenissen.”

In onze strafinrichtingen vormt, naast het personeelstekort, ook de overbevolking een structureel probleem dat al jaren aansleept. “De huidige cipiersstakingen komen heus niet uit de lucht vallen. Die mensen zijn verplicht te werken in gevaarlijke en mensonterende omstandigheden”, aldus Dillen. “De dramatische toestand in onze gevangenissen ondermijnt de hele werking van Justitie. Het is meer dan tijd om het probleem van de overbevolking bij de bron aanpakken en ervoor te zorgen dat onze cellen niet langer voor veertig procent bevolkt worden door mensen die onze nationaliteit niet bezitten of zelfs illegaal in het land zijn.”

“Veroordeelde criminelen kunnen niet langer in Belgische gevangeniscellen verblijven”

Het Vlaams Belang toont zich daarom tevreden dat ook andere partijen vandaag het licht beginnen zien. In 2021, dus drie jaar eerder dan Theo Francken (N-VA), stelde Dillen al voor om, in de zoektocht naar ruimte in onze overbevolkte gevangenissen, een voorbeeld te nemen aan de initiatieven van de Deense regering. “De Deense minister van Justitie Nick Haekkerup besliste toen om veroordeelde buitenlanders onder te brengen in gevangenissen in Kosovo, om ze vervolgens terug te sturen naar hun land van herkomst”, aldus het Vlaams Belang-Kamerlid. “In tegenstelling tot de Belgische socialisten hadden de Deense socialisten soms goede ideeën.”

“Om de voortdurende overbevolking tegen te gaan en op die manier veel agressie en geweld binnen de gevangenismuren te vermijden, moet niet enkel de gevangeniscapaciteit worden uitgebreid, maar moet ook de bestaande infrastructuur beter benut worden”, besluit Dillen. “Daarom kunnen veroordeelde vreemdelingen niet langer in Belgische gevangeniscellen verblijven.”