Nieuws
vrijdag, 05 apr 2024

Onhoudbare werkomstandigheden kunnen enkel verdwijnen bij structurele aanpak overbevolking gevangenissen

Vanaf maandag zal het gevangenispersoneel elke dag in een andere provincie staken. Ze doen dat uit onvrede over de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen. “De situatie sleept al jaren aan”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “De enige echte oplossing die geboden kan worden is de overbevolking van de gevangenissen bij de bron aanpakken: zorg ervoor dat onze cellen niet langer voor 40 procent bevolkt worden door mensen die onze nationaliteit niet bezitten of zelfs illegaal in het land zijn.”

Deze week was er al een staking aan de gang in de gevangenissen. Die kwam er nadat het overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) op niets was uitgedraaid. Bij verder overleg kwam de minister evenmin met oplossingen voor de boeg. “Het enige wat Van Tigchelt deed was voorstellen om het personeel verplicht op te vorderen”, zegt Dillen. “Daarmee geeft hij openlijk toe dat hij geen oplossingen heeft voor de overbevolking in de gevangenissen en dat de stakingen daardoor zullen blijven voortduren.”

Aandeel gevangenisbevolking zonder onze nationaliteit blijft stijgen

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat Van Tigchelt weigert in te gaan op het feit dat meer dan 40 procent van de gevangenisbevolking de Belgische nationaliteit niet heeft. Dat cijfer blijft trouwens stijgen. Maar liefst 30 procent is zelfs illegaal in het land. “Wie deze cijfers doelbewust negeert, ontkent het licht van de zon", aldus Dillen. “Dit zorgt voor mensonterende werkomstandigheden voor het gevangenispersoneel en ondermijnt de werking van Justitie. Het is de bron van het probleem. Er kan niet naar oplossingen worden gezocht zonder dat men iets doet aan die cijfers.”

De partij herhaalt haar eis dat celstraffen principieel uitgezeten moeten worden in het land van herkomst. “Wie hier veroordeeld wordt tot een celstraf, moet onmiddellijk het eventueel verblijfsrecht dat men hier heeft verliezen”, aldus nog Dillen. “Landen die hun criminele onderdanen niet willen terugnemen, mogen geen cent ontwikkelingshulp meer ontvangen en moeten we permanent onder druk zetten.”