Nieuws
donderdag, 21 sep 2023

Nieuwe geplande verkeersregels EU zijn discriminerend en gevaarlijk

De Europese Commissie wil nog dit jaar met nieuwe verkeersregels komen zoals een proeftijd, een verbod op SUV’s en een maximumsnelheid van 90 km per uur voor beginnende bestuurders en een geschiktheidstest voor ouderen. “Dit is weer een mooi staaltje van Europese regelneverij waar niemand op zit te wachten”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “De EU moet zich gewoon niet bemoeien met ons autobeleid. Deze nieuwe regels zijn niet alleen discriminerend, maar ook gevaarlijk.”

Het is de bedoeling van de Europese Commissie om tegen 2050 geen verkeersdoden meer op onze wegen te hebben. Om hier iets aan te doen, liggen er drie voorstellen op tafel. Als eerste stelt de Commissie voor om in heel Europa een proeftijd van twee jaar in te voeren voor beginnende bestuurders. Tijdens die proefperiode zouden ze niet sneller mogen rijden dan 90 km per uur en ook niet achter het stuur van een SUV mogen kruipen. Daarnaast is er het voorstel om in heel Europa de maximumsnelheid te beperken tot maximaal 130 km per uur en een geschiktheidstest voor oudere bestuurders. Vanaf 70 jaar zou men om de vijf jaar een medische controle moeten ondergaan om zijn rijbewijs te houden en vanaf 80 jaar om de twee jaar.

“Beter investeren in betere en veiligere verkeersinfrastructuur”

“Dit is weer een mooi staaltje van Europese regelneverij waar niemand op zit te wachten”, zegt Claes. “De EU moet zich gewoon niet bemoeien met ons autobeleid. Mogen wij als land zelf nog iets beslissen?” 

Het Vlaams Belang verzet zich tegen dit Europese voorstel. “Deze nieuwe regels zijn niet alleen discriminerend, maar ook gevaarlijk”, aldus Claes. “Het gaat niet op dat nieuwe chauffeurs niet met een SUV zouden mogen rijden. Hen een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur op autosnelwegen is bovendien levensgevaarlijk en vragen om ongelukken. De volgende grote stap in verkeersveiligheid zal gezet worden door technologische vooruitgang en betere veiligheidssystemen in wagens.”