Persberichten
donderdag, 21 sep 2023

Nog meer legale migratiewegen naar Europa zijn geen oplossing

Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil niet alleen een nieuw Europees migratiepact sluiten, maar vindt dat er ook legale wegen naar Europa moeten zijn via onderwijs en talentprogramma’s. “De Croo ziet blijkbaar nog altijd niet de kern van het migratieprobleem in”, zegt Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken. “We hebben niet meer, maar net minder migratie nodig. De enige oplossing is om de grenzen op slot te doen en een ‘Fort Europa’ te installeren.”

Tijdens zijn speech op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft premier De Croo het gehad over migratie. De kern van het probleem is volgens hem dat migratie vandaag afhangt van puur geluk en dat mensensmokkelaars alle macht hebben. Tijdens het Belgische EU-voorzitterschap hoopt De Croo een nieuw Europees migratiepact rond te krijgen. Dat pact is voor hem maar een deel van de oplossing. Daarnaast moeten volgens de premier de oorzaken van migratie worden aangepakt, namelijk armoede en het gebrek aan economische kansen. De Croo pleit er daarom voor om ook legale wegen naar Europa te creëren via onderwijs en talentprogramma’s. 

“Het draagvlak voor migratie bij de bevolking is al lang overschreden”

“De Croo ziet blijkbaar nog altijd niet de kern van het migratieprobleem in”, zegt Van Grieken. “Een tijd geleden klonk het nog dat ons land genoeg gedaan had, of recycleerde voormalig partijvoorzitter Egbert Lachaert de Vlaams Belangslogan ‘Vol is vol’. Het draagvlak bij de bevolking is al lang overschreden en we hebben dan ook niet meer migratie, maar net minder nodig.”

Het Vlaams Belang pleit voor een radicaal andere methode. “De enige oplossing is om de grenzen op slot te doen en een ‘Fort Europa’ te installeren”, aldus Van Grieken. “Meer legale migratie is geen oplossing om de illegale aan banden te leggen.”