Nieuws
donderdag, 23 feb 2023

OCAD-cijfers tonen noodzaak aan van meer aandacht voor moslimterrorisme

Foto: iStock. OCAD-cijfers tonen noodzaak aan van meer aandacht voor moslimterrorisme

Het anti-terreurorgaan OCAD stelde de jongste maanden een opvallende toename vast van het aantal dreigingen tegen politieagenten in dit land. “De moord op een agent in Schaarbeek in november 2022 inspireerde copycats”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Deze trend is zorgwekkend en ik verwacht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) dan ook een adequate reactie.”

Het OCAD ontving vorig jaar 215 meldingen van terrorisme en extremisme. Ruim één op de tien daarvan kreeg de stempel ‘ernstig’. “Het anti-terreurorgaan ziet een ‘erg opvallende stijging’ van dreigingen tegenover de politie in ons land, maar het precieze aantal wil het niet kwijt”, aldus Depoortere. “Verlinden moet hierover open kaart spelen, zodat politiediensten zich maximaal kunnen wapenen tegen dergelijke bedreigingen.”

“Een derde van de meldingen komt uit jihadistische hoek”

Vooral de politie en het leger bleken vorig jaar zwaar geviseerde doelwitten van terrorisme en extremisme in ons land. Voor een verklaring kijkt het OCAD naar ‘copycats’, waarbij potentiële daders zich inspireren op een eerder incident. “Eind 2022 was er de moord op een politieagent in Schaarbeek door een moslimterrorist die bekend was bij de veiligheidsdiensten”, vervolgt Depoortere. “Na die aanslag ontvingen ook andere politieagenten meer dreigingen. En de man die de politieagent in Schaarbeek doodde, stond bekend als een jihadist.”

Een derde van de meldingen komt volgens OCAD uit jihadistische hoek. “Islamistische organisaties blijven erin slagen om mensen te overtuigen aanslagen te plegen”, merkt Depoortere tot slot op. “Het bewijst dat ook vandaag nog de overheid en de inlichtingendiensten zich prioritair moeten richten op de strijd tegen islamistische terreur. Ik zal de minister van Binnenlandse Zaken dan ook ondervragen over de onrustwekkende OCAD-cijfers.”