Persberichten
dinsdag, 30 apr 2024

Oldtimers eindelijk weer toegelaten, maar Vlaams Belang wil volledig af van LEZ-zones

Foto: iStock. Oldtimers eindelijk weer toegelaten, maar Vlaams Belang wil volledig af van LEZ-zones

Voor het Vlaams Belang, dat als enige hiervoor jarenlang druk heeft uitgeoefend, is het opnieuw toelaten van oldtimers in Gent en Antwerpen de logica zelve. Maar de partij vindt het ronduit hypocriet van Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) dat aan het systeem van de lage-emissiezones (LEZ-zones) zelf niet geraakt wordt. Demir en de Vlaamse regering keuren nu weliswaar nog snelsnel voor de verkiezingen een besluit goed dat de toegang voor oldtimers vastlegt”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Maar de onrechtvaardige LEZ’s die veel mensen hun wagen afpakken of flink laten dokken om nog toegang te krijgen, blijven wel bestaan.” 

Het Vlaams Parlementslid wil de LEZ-zones zo snel mogelijk afgeschaft zien, maar toont zich vandaag alvast tevreden dat de oldtimers er voortaan niet meer nodeloos het slachtoffer van worden. “De impact van de oldtimers op de luchtkwaliteit in de steden is immers verwaarloosbaar”, zo stelt Claes, “Oldtimers mogen immers niet gebruikt worden voor de dagelijkse verplaatsingen en woon-werkverkeer.” Nog veel liever had het Vlaams Belang echter een volledige afschaffing gezien van de LEZ-zones. “Dat zogenaamd ‘vervuilende’ wagens alsnog toegang krijgen tot de LEZ-zones wanneer de eigenaars ervoor betalen, bewijst dat het eigenlijk een pestmaatregel is die vooral geld moet binnenbrengen”, zegt Claes. 

“Het Vlaams Belang verzet zich met alle kracht tegen de door de regering aangekondigde totale ban van diesel- en benzinewagens uit de LEZ-zones”

Het Vlaams Belang ijverde al vele jaren voor de afschaffing van de LEZ-zones en - indien de andere partijen daartoe niet bereid zijn - om minstens de oldtimers toegang te verlenen tot deze zones. “In 2021 dienden we zelfs een voorstel van decreet in om oldtimers toegang te geven”, aldus nog Claes. “Maar alle partijen, ook de N-VA, hebben dit toen verworpen. Minister Demir probeert zich vandaag wel op de borst te kloppen als grote verdediger van de oldtimers, maar zij heeft er door haar beleid voor gezorgd dat vele verzamelaars zich inmiddels genoodzaakt zagen hun voertuig te verkopen. En op die manier is helaas al heel wat mobiel erfgoed verloren gegaan aan het buitenland.”

“Vandaag heeft het Vlaams Belang alvast een overwinning geboekt, en zien we met tevredenheid de komst van de oldtimers in Gent en Antwerpen tegemoet”, besluit Claes. “Maar we zullen nu deze verkiezingscampagne met nog meer overtuiging blijven ijveren voor de volledige afschaffing van de LEZ-zones. Waar we ons uiteraard ook met alle kracht tegen zullen blijven verzetten is het door de Vlaamse regering onder impuls van minister Demir aangekondigde verbod om dieselwagens vanaf 2031 en benzinewagens vanaf 2035 volledig te bannen uit de LEZ-zones.”