Persberichten
vrijdag, 29 nov 2024

Ondanks gat in begroting: minstens 10 miljoen euro extra voor asielopvang

In de commissie Financiën zal volgende week de bespreking starten van de voorlopige twaalfden voor januari, februari en maart 2025. Omdat er intussen bijna een half jaar geen regering is, moet er worden gewerkt met een noodbegroting. Er mag zo maandelijks normaal niet meer worden uitgegeven dan een twaalfde van de laatst goedgekeurde begroting. “Het is hallucinant dat ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) voor het eerste kwartaal van 2025 minstens tien miljoen euro extra vraagt voor asielopvang”, reageert Kamerlid en begrotingsspecialist Wouter Vermeersch. “Het Vlaams Belang zal deze verderzetting van het Vivaldi-beleid niet goedkeuren.”

Het in de begroting van 2024 voorziene bedrag voor Fedasil was 786 miljoen euro, of 197 miljoen euro per kwartaal. In het eerste kwartaal van 2025 vraagt de Moor nu een verhoging van ruim 10 miljoen euro. Wat de totale kwartaaldotatie op 207 miljoen euro brengt. Daarnaast voorzag de Vivaldi-regering in de algemene provisie van 2024 een aandeel van 137,4 miljoen euro voor Fedasil. Deze provisie verdrievoudigt in het eerste kwartaal van 2025. Eén van de belangrijkste aanpassingen is “een aanpassing van de provisie voorzien voor Fedasil”, zo staat te lezen in de op vrijdag gepubliceerde begrotingstekst. 

De stijging met ruim 10 miljoen euro is dus slechts een deel van de totale stijging waarover het Vlaams Belang de staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) dinsdag zal bevragen. “De kredieten voorzien als dotatie aan Fedasil en in de interdepartementale provisie vertrekken vanuit het principe van de niet-sluiting van de bestaande opvangcapaciteit”, zo verantwoordt de regering de stijging. Naast Fedasil zijn er nog andere instanties en fondsen die asieluitgaven genereren, zoals het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS), de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Europees Asiel- en Migratiefonds (AMIF). Het is duidelijk dat de kaap van 1 miljard euro aan asielkosten in 2025 nog verder overschreden zal worden. 

“We investeren al meer dan een miljard euro per jaar in asielopvang”

“De Moor hoopt niet alleen opnieuw langs de kassa te passeren, maar vraagt bovendien steeds meer. We investeren al meer dan een miljard euro per jaar in asielopvang”, aldus Vermeersch. “Het is duidelijk dat de financiën van dit land op een onhoudbaar traject zitten.” Deze week nog werd duidelijk dat het geduld van de Europese Commissie opraakt. De Commissie waarschuwde eerder deze maand voor een oplopend begrotingstekort door de aanslepende regeringsonderhandelingen. 

“Maar tegelijk wordt er steeds meer geld gevraagd voor de opvang asielzoekers. Wij weten met het Vlaams Belang waar miljarden te halen vallen en dat is niet bij de hardwerkende Vlamingen: bespaar op asiel, niet op onze mensen”, concludeert het Kamerlid. De asielcijfers pieken. Het Vlaams Belang is ervan overtuigd dat er fors kan worden bespaard door de asielstroom in te dijken. In combinatie met een getrapte toegang tot de sociale zekerheid voor nieuwkomers kan dit een noodzakelijke hefboom vormen tot gezondere overheidsfinanciën.