Persberichten
vrijdag, 18 sep 2020

Ondanks “wereldvreemde beslissing Europees Hof van Justitie”: Vlaams Belang houdt vast aan wet-Major

De advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat het stelsel dat bedrijven in Belgische havengebieden verplicht om enkel te werken met erkende havenarbeiders – de zogenaamde wet-Major - mogelijk in strijd is met de Europese regels rond vrijheid van vestiging en vrij verkeer van werknemers. Een wereldvreemde beslissing, die sociale dumping enkel maar zal stimuleren”, zo reageert Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn kritisch. De definitieve uitspraak kan nog enkele maanden op zich laten wachten, maar het advies van de advocaat-generaal wordt meestal gevolgd door de rechters.

De EU spelt België hiermee alweer de les. De wet-Major bepaalt dat het laden en lossen van schepen in de Belgische havens om veiligheidsredenen enkel mag gebeuren door erkende havenarbeiders. Volgens het Vlaams Belang dient de huidige regeling ervoor dat er gekozen wordt voor goed opgeleide en erkende krachten in plaats van sociale dumping te stimuleren. Samyn interpelleerde hierover minister van Werk Nathalie Muyle (CD&V) in de Kamercommissie.

Samyn (Vlaams Belang): “Belgische regering moet alle middelen uitputten om wet-Major te beschermen”

Onze havenarbeiders behoren tot de beste van Europa, aldus Samyn. We moeten er over waken dat er in onze havens geen sociale dumping komt, zoals helaas in andere sectoren reeds is gebeurd. Het kan dus helemaal niet de bedoeling zijn dat het beschermd statuut van onze havenarbeiders wordt vernietigd ten voordele van goedkope arbeidskrachten uit het buitenland en het kan al helemaal niet de bedoeling zijn, het is zelfs ongehoord, dat het Europees Hof de wet-Major in vraag stelt en dicteert welke regels er moeten gelden.”

Het Vlaams Belang dringt er dan ook op aan dat welke regering dan ook alle mogelijke rechtsmiddelen zal uitputten om de wet-Major te behouden.