Nieuws
dinsdag, 13 dec 2022

“Onder Gilkinet geen sprake van stiptere treinen”

Foto: wikimedia commons. SNCB-série62. “Onder Gilkinet geen sprake van stiptere treinen”

Uit de aangepaste plannen van de spoornetbeheerder Infrabel blijkt dat de nieuwe beheersovereenkomsten voor het spoor de komende jaren niet tot stiptere treinen zullen leiden. “Voor het Vlaams Belang is het al langer duidelijk dat van het spoorbeleid van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) niets meer moet worden verwacht”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “En dat is vooral erg voor de treinreiziger.“

Tijdens de begrotingsbesprekingen in oktober werd duidelijk dat er heel wat minder middelen naar het spoor zouden gaan dan eerder door Gilkinet voorgespiegeld was. “De Ecolo-minister, die van een modal shift naar meer ecologische manieren van verplaatsen een persoonlijke trofee had gemaakt, viel daarmee door de mand”, aldus Troosters. “Zijn vele aankondigingen over meer treinen, meer comfort, meer veiligheid, een grotere betrouwbaarheid en verbeterde stiptheid bleken een illusie te zijn.”

Gesteund door rapporten van het Federaal Planbureau, de Inspectie van Financiën en finaal ook door de bevindingen van het personeel en de directie van de NMBS heeft het Vlaams Belang de minister meermaals opgeroepen werk te maken van een realistisch spoorbeleid dat zich richt op  de vele problemen waar de sector vandaag mee kampt. ‘Verouderd rollend materieel en een structureel personeelsgebrek bij het operationeel personeel bij de NMBS zorgen voor een gebrek aan betrouwbaarheid”, vervolgt Troosters. “De stiptheid lijkt ondertussen wel in een vrije val.”

“Ondermaatse stiptheid en vooral een ondermaats beleid”

“Het wordt elke dag duidelijker dat deze minister niet in staat is de vele problemen en uitdagingen waar het spoorgebeuren mee kampt het hoofd te bieden”, aldus nog Troosters. “Integendeel, de door de minister zo bejubelde beheersovereenkomsten met de spoorbedrijven moeten heronderhandeld worden wegens niet haalbaar.”

Nu al blijkt dat de stiptheid van de treinen ondermaats zal blijven tot 2026. “Gilkinet zakt daarmee door de ondergrens”, besluit Troosters. “De Vivaldi-regering beschouwt zijn  spoorplannen niet meer als prioritair; zijn toekomstdromen over een ecologische modal shift gingen in rook op en zelfs de huidige spoorcrisis blijkt de minister tijdens zijn ambtstermijn niet onder controle te zullen krijgen.”