Persberichten
donderdag, 04 mei 2023

Onderzoekscommissie naar verstrengeling bpost en kabinet De Sutter urgenter dan ooit

Het Vlaams Belang vindt dat de vraag voor een parlementaire onderzoekscommissie naar de verstrengeling tussen bpost en het kabinet van bevoegd minister voor Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) urgenter dan ooit is. “De positie van De Sutter wordt steeds minder houdbaar”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “De belangen van de regering bij bpost werden immers verdedigd en onderhandeld door medewerkers, rechtstreeks betaald door bpost. Intussen kwam ook fraude met overheidscontracten met het postbedrijf aan het licht.”

Na het bekend worden van de mogelijke fraude bij de overheidsconcessies die aan bpost werden toegewezen, zijn er ook steeds meer indicaties van mogelijke belangenvermenging op het kabinet van minister De Sutter. Twee ‘experts’ op dat kabinet, die met het postbedrijf bpost over het beheers­contract onderhandelden, staan al twee jaar op de loonlijst van bpost, wat minstens vragen doet rijzen over wiens belangen ze eigenlijk dienden. Bovendien heeft een van hen meegewerkt aan het omstreden dossier van de krantenconcessie. 

“De positie van De Sutter wordt steeds minder houdbaar”

“De positie van De Sutter wordt steeds minder houdbaar”, zegt Van Grieken. “De belangen van de regering bij bpost werden immers verdedigd en onderhandeld door medewerkers, rechtstreeks betaald door bpost. Intussen kwam ook fraude met overheidscontracten met het postbedrijf aan het licht.”

Het Vlaams Belang herhaalt daarom haar vraag om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. “Het wordt steeds duidelijker dat er niet alleen iets grondig mis zit bij bpost, maar ook op het kabinet van De Sutter", zegt federaal fractieleider Barbara Pas. “Onze oproep voor een onderzoekscommissie, die ook de verhoudingen tussen het kabinet en bpost onderzoekt, is urgenter dan ooit. Dit moet tot op het bot uitgespit worden en de rol van de minister hierin kan niet langer ontkend worden.”