Nieuws
dinsdag, 18 okt 2022

Ontslag Engelbosch bewijst nood aan politieke hygiëne

Jelle Engelbosch (N-VA) zal na een vernietigende audit dan toch niet de nieuwe burgemeester worden van Sint-Truiden. “Het is jammer dat na de pijnlijke exit van Veerle Heeren (cd&v) de politieke sereniteit nog altijd niet is teruggekeerd in de Fruitstreek”, zegt Vlaams Parlementslid en Truienaar Roosmarijn Beckers. “Zowel de N-VA als cd&v zouden best eens werken aan hun eigen politieke hygiëne vooraleer anderen de les te spellen.”

Huidig schepen van Ruimtelijke Ordening en voormalig Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch ziet af van het burgemeesterschap in Sint-Truiden. Hij was door de N-VA naar voren geschoven om Heeren te vervangen, die na een schorsing van zes maanden wegens gesjoemel met vaccinatielijsten in september definitief ontslag nam als burgemeester. Vorige week concludeerde Audit Vlaanderen echter dat Engelbosch, die jarenlang actief was als vastgoedmakelaar, gezondigd had tegen de deontologische code voor lokale mandatarissen en ‘mogelijke misdrijven’ zou hebben begaan bij de aankoop van gronden. Hij ziet daarom niet alleen af van zijn kandidatuur, maar zal ook zijn ontslag indienen als schepen.

“Hoewel het ontslag van Heeren moest dienen ‘om rust in het stadsbestuur te brengen’, lijkt die er nog niet direct te zullen komen”, zegt Beckers. “Na de schandalen met verschillende cd&v-burgemeesters, blijkt de N-VA helaas ook in hetzelfde bedje ziek te zijn. Voor alle Truienaars is dit dan ook een zeer pijnlijke zaak.”

Engelbosch’ beslissing komt nog geen twee weken nadat hij was aangesteld als kandidaat-burgemeester van Sint-Truiden. “Als we de pers mogen geloven, moesten de Limburgse N-VA-kopstukken Zuhal Demir en Steven Vandeput hem overtuigen om zijn kandidatuur in te trekken”, aldus Beckers. “Zelf houdt Engelbosch immers vol dat zijn demarche geenszins een schuldbekentenis betekent.”