Persberichten
zaterdag, 21 okt 2023

Ontslag Van Quickenborne onvoldoende nu blijkt dat ook Interpol Tunesische terrorist zocht

Hoewel initieel beweerd werd dat de Tunesische terrorist Abdesalem Lassoued ‘niet op de radar’ van de veiligheidsdiensten stond, blijkt nu dat hij al meer dan een jaar internationaal gezocht werd door Interpol. “De cruciale fouten in dit dossier blijven zich gewoon opstapelen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het is duidelijk dat met het ontslag van Van Quickenborne de kous niet af is en de onderste steen moet worden bovengehaald. Het ontslag van heel deze Vivaldi-regering dringt zich meer en meer op.”

Een dag na het ontslag van voormalig Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) blijkt dat de Tunesische terrorist Abdesalem Lassoued al meer dan een jaar internationaal geseind stond. Voordat hij eerder deze week in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot, stuurde Interpol op 1 juli 2022 een zogenaamde ‘Red Notice’ rond. Hiermee worden politiediensten wereldwijd gevraagd om een persoon te lokaliseren en voorlopig te arresteren, gebaseerd op een vraag om uitwijzing. Ondanks de eerdere verklaringen dat Lassoued ‘niet op de radar’ stond, blijkt hiermee dat de politiediensten in België wel degelijk op de hoogte waren van een internationale seining. Volgens bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) was de Red Notice niet goed opgemaakt waardoor er geen gevolg aan gegeven werd. 

“Hoe is het mogelijk dat een internationaal geseinde terrorist hier gewoon vrij kon rondlopen?”

“Hoe is het mogelijk dat een internationaal geseinde terrorist hier gewoon vrij kond rondlopen?”, vraagt Van Grieken zich af. “Niet alleen het uitleveringsverzoek van Tunesië werd genegeerd, ook aan een internationaal opsporingsverzoek van Interpol werd geen gevolg gegeven. De cruciale fouten in dit dossier blijven zich gewoon opstapelen.” 

Het Vlaams Belang wil zo snel mogelijk opheldering over dit dossier. “Het is duidelijk dat met het ontslag van Van Quickenborne de kous niet af is”, besluit Van Grieken. “Naast het feit dat de terrorist illegaal in het land rondliep en een uitleveringsverzoek werd genegeerd, zijn er ook duidelijk fouten bij Binnenlandse Zaken gemaakt. Het ontslag van heel deze Vivaldi-regering dringt zich meer en meer op.”