Persberichten
vrijdag, 20 okt 2023

Ontslag Van Quickenborne enige logische stap

Het Vlaams Belang vindt het een goede zaak dat Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) opstapt in de nasleep van de terreuraanslag eerder deze week in Brussel. “Dit is de enige logische conclusie”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Het is duidelijk dat er ontzettend veel cruciale fouten zijn gemaakt die de aanslag mee mogelijk hebben gemaakt. Het falen van de Belgische staat heeft levens gekost. Belangrijker nog: zolang het roer niet drastisch omgegooid wordt, kan dit opnieuw gebeuren. Met het ontslag van Van Quickenborne is die dreiging niet van de baan.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft op een persconferentie deze avond zijn ontslag aangekondigd naar aanleiding van de terreuraanslag begin deze week in Brussel. De Tunesische terrorist Abdesalem Lassoued schoot hierbij met een automatisch geweer twee Zweedse voetbalsupporters dood. Niet alleen was de man een geradicaliseerde moslim die gekend was bij het gerecht, maar verbleef hij ook al enkele jaren illegaal in ons land. Op de persconferentie zei Van Quickenborne dat Tunesië in 2022 gevraagd had om de uitlevering van Lassoued, maar de bevoegde magistraat had hier geen gevolg aan gegeven. De minister noemde dit ‘een grove, individuele fout’, waarvoor hij de politieke verantwoordelijkheid wil nemen. 

“Het is duidelijk dat de Belgische staat hier compleet gefaald heeft en dat heeft levens gekost”

Het Vlaams Belang is tevreden dat Van Quickenborne zijn politieke verantwoordelijkheid als minister opneemt. “Dit is de enige logische conclusie”, zegt Van Grieken. “Er zijn ontzettend veel cruciale fouten gemaakt die de aanslag mee mogelijk hebben gemaakt. Dat Tunesië vorig jaar al om zijn uitlevering gevraagd had, maakt het nog wranger. Het is duidelijk dat de Belgische staat hier compleet gefaald heeft en dat heeft levens gekost.”

Wel waarschuwt van Grieken ervoor dat met het ontslag van Van Quickenborne het dossier niet volledig van de baan is. “Niet alleen het feit dat er geen gevolg werd gegeven aan het uitleveringsverzoek van Tunesië heeft het mogelijk gemaakt dat deze bloederige islamitische aanslag kon plaatsvinden”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter. “De man mocht ook voor het uitleveringsverzoek niet in ons land zijn net zoals zoveel andere duizenden illegalen. Zolang de regering geen werk maakt van het opsporen en uitzetten van alle illegalen in dit land kan dit opnieuw gebeuren.” De partij vroeg daarom eerder het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). “Wij blijven erbij dat ook de Moor een loodzware verantwoordelijkheid draagt in dit dossier”, besluit Van Grieken. “Waarom zou zij mogen blijven zitten?”