Persberichten
woensdag, 25 okt 2023

Ontslag Verlinden onafwendbaar voor Vlaams Belang

Het Vlaams Belang vindt de positie van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) compleet onhoudbaar nu uit nieuwe informatie vandaag blijkt dat het uitleveringsverzoek voor de islamitische terrorist Abdeslam Lassoued ook bij de politie belandde. “Dat het ook daar onopgemerkt bleef, is een even catastrofale fout als dat het bij justitie in een kast bleef liggen”, zeggen voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) en Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas. “Tot tweemaal toe ontkende Verlinden dat de politie op de hoogte was van de veroordeling in Tunesië. Er is ook voor Verlinden maar één logische conclusie: ontslag.”

Tunesië vroeg in augustus 2022 al de uitlevering van Lassoued die illegaal in ons land verbleef. Het uitleveringsverzoek kwam vorige week vrijdag pas boven water, nadat het volgens het Parket van Brussel heel de tijd in de kast van de bevoegde magistraat stof bleef vergaren. Dat leidde vorige vrijdag tot het ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Dat was de enige logische conclusie”, aldus Pas. “Maar het falen van justitie is slechts één schakel in een reeks van desastreuze fouten die elk op zich de aanslag mee mogelijk hebben gemaakt.”

“Het is niet meer dan logisch dat ook Verlinden haar conclusies hieruit trekt en verantwoordelijkheid neemt in de vorm van ontslag”

Nu blijkt uit nieuwe informatie dat ook de politie op de hoogte was van het uitleveringsverzoek. “Dat betekent dus dat de politie wist van de criminele aard van Lassoued”, zegt ook Depoortere. “Verlinden ontkende tot tweemaal toe dat de politie op de hoogte was van de veroordeling voor een dubbele moordpoging. Als dit zou blijken waar te zijn, brengt het alweer een essentieel falen naar boven. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ook Verlinden haar conclusies hieruit trekt en verantwoordelijkheid neemt in de vorm van ontslag.”

Het Vlaams Belang hamerde er eerder al op dat meerdere ministers verantwoordelijkheid dragen in het dossier. “De man mocht ook vóór het uitleveringsverzoek niet in het land aanwezig zijn”, zegt Pas. “Zolang de regering geen werk maakt van het opsporen en uitzetten van alle illegalen, kan dit opnieuw gebeuren.” De partij vroeg daarom eerder ook het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). “De hele Vivaldi-regering zou zich trouwens moeten afvragen of ze na een dergelijk collectief falen niet beter vervroegde verkiezingen uitschrijft”, klinkt het nog bij het Vlaams Belang.