Nieuws
maandag, 11 mrt 2024

Ook Portugal zwenkt naar rechts

De rechtse partijen hebben de parlementsverkiezingen in Portugal overtuigend gewonnen. Zo haalt Chega bijna twintig procent en wordt het de derde grootste partij. “Onze Portugese zusterpartij heeft haar zetelaantal bijna verviervoudigd en is noodzakelijk om een rechtse regering te vormen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Overal in Europa winnen patriottische partijen de verkiezingen. Overal hebben burgers genoeg van het open grenzenbeleid en de massamigratie.”

Bij de parlementsverkiezingen in Portugal is de socialistische regeringspartij zwaar afgestraft. Waar ze bij de vorige verkiezingen twee jaar geleden nog een absolute meerderheid haalde, verloor ze bijna een kwart van haar kiezers als gevolg van een corruptieschandaal. De partij is nu de tweede grootste partij na de centrumrechtse partij Aliança Democrática (AD), die naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe regering zal leiden. Om een rechtse regering te vormen, is zij aangewezen op de nieuwe rechtse partij Chega. Die werd in 2019 opgericht door André Ventura en is nu de derde grootste partij geworden.

“Portugese zusterpartij Chega op weg naar regeringsdeelname”

“Ik wil mijn goede vriend André Ventura van harte feliciteren met dit schitterende resultaat”, zegt Van Grieken. “Chega heeft haar zetelaantal bijna verviervoudigd van 12 naar 46 en is nu een politieke speler van formaat geworden. Bovendien is onze Portugese zusterpartij noodzakelijk om een rechtse regering te vormen.”

Het Vlaams Belang is verheugd over de rechtse wind die over Europa waait. “Overal in Europa winnen patriottische partijen de verkiezingen en na de PVV van Geert Wilders in Nederland is er opnieuw een zusterpartij die op weg is naar regeringsdeelname”, herinnert Van Grieken eraan. “Overal zijn de burgers het spuugzat en hebben ze genoeg gehad van de traditionele partijen en hun open grenzenbeleid. Om de massamigratie te stoppen, zijn patriottische partijen zoals het Vlaams Belang en Chega noodzakelijk. In Nederland en Portugal heeft de kiezer al gesproken en in juni is het de beurt aan de Vlamingen.”