Nieuws
maandag, 28 aug 2023

Opkuis Brussel-Zuid louter symptoombehandeling

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de grote politieactie in het door overlast geteisterde Brussel-Zuidstation van afgelopen weekend. “Men heeft het vuil van de ene hoek naar de andere gekeerd, maar het allesbehalve opgekuist”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Zolang het beleid weigert de koppeling te maken met de asiel-en migratiecrisis zal het dweilen met de kraan open blijven. Deze opruimactie was dan ook eerder een mislukte poging om aan te tonen dat de Vivaldi-regering iets van beleid voert. Alles voor de schone schijn.”

De veiligheidssituatie in het Brussel-Zuidstation is al lang dramatisch waarbij openbaar druggebruik, intimidatie, overvallen, sluikstorten en illegaliteit alomtegenwoordig zijn. Buurtbewoners trokken al maanden aan de alarmbel en ook NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir noemde in een brief de toestand dramatisch. Verschillende politieke niveaus wezen echter naar elkaar om verantwoordelijkheid op te nemen. Vooral Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) kwam onder vuur te liggen, omdat die de toestand op zijn beloop liet. Vervolgens besliste premier Alexander De Croo (Open Vld) om het dossier naar zich toe trekken. Hij gaf het Nationaal Crisiscentrum de opdracht om alle bevoegde niveaus en diensten samen te brengen en een gecoördineerde aanpak uit te werken. Afgelopen zaterdag vond er in het station een grote actie plaats waar de Brusselse reinigingsdiensten en zo’n tweehonderd politieagenten aan deelnamen. Hierbij werden 65 personen, waarvan het merendeel illegalen, opgepakt. Maar van het bevel om het land te verlaten, komt in de praktijk niks van in huis.

“Mislukte campagne van De Croo”

“Men heeft het vuil enkel van de ene hoek naar de andere gekeerd”, zegt Depoortere. “Het ruikt er misschien dankzij de reinigingsdiensten wat frisser, maar het is er allesbehalve opgekuist. Dat minder dan een dag later de eerste daklozen terug waren, bewijst dat het louter een symptoombehandeling was.”

Volgens het Vlaams Belang zal de toestand binnen de kortste keren weer als vanouds zijn. “Zolang het beleid weigert de koppeling te maken met de asiel-en migratiecrisis zal het dweilen met de kraan openblijven”, aldus Depoortere. “Deze opruimactie leek dan ook meer op de dure campagne van “1 ploeg van 11 miljoen Belgen” die meer dan 3 miljoen euro kostte. Dit was een zoveelste mislukte poging van premier De Croo om proberen aan te tonen dat zijn regering iets van beleid voert. Alles voor de schone schijn.”