Nieuws
maandag, 16 mei 2022

Opnieuw triest record aan de pomp

Na de hoge energiefactuur en de stijging van de voedselprijzen zijn het nu weer de prijzen aan de pomp die vandaag een recordhoogte bereiken. “Benzine 95 (E10) stijgt morgen voor het eerst in de geschiedenis boven 2 euro per liter en benzine 98 (E5) boven 2,20 euro”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Onbetaalbaar voor de automobilist. De accijnzen moeten tot een absoluut minimum beperkt, iets wat het Vlaams Belang als eerste in het parlement te berde bracht en waarover we sinds maart een campagne voeren.”

“Records zijn er om gebroken te worden, zei Eddy Merckx nadat de Italiaan Francesco Moser zijn uurrecord brak. Maar aan de pomp kan het niet de bedoeling zijn records te breken”, aldus Vermeersch. “Terwijl veel gezinnen, ook met gemiddelde inkomens, zich genoodzaakt zien om te bezuinigen op kleding of vakantie en zelfs op de wekelijkse boodschappen, slaagt deze regering slaagt er niet in de problemen aan te pakken. Zo werd de accijnsverlaging op brandstof ingehaald door de prijsstijgingen, zodat het effect nihil was.”

“Deze regering belooft veel wat de prijzen aan de pomp betreft, maar doet weinig en realiseert niets”

“De regering moet een tijdelijke plafondprijs invoeren om drama’s te voorkomen, en die moet gelegd worden op 1,60 euro per liter diesel of benzine, de prijs van voor de crisis en de oorlog”, besluit Vermeersch. “Net zoals de btw op energie permanent verlaagd moet worden. Niet alleen maar tot september wanneer de winter nog moet komen. Dat zijn de enige oplossingen die voor de mensen soelaas kunnen bieden. Woensdag ondervraag ik minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in de commissie zowel over de prijzen aan de pomp als over de btw op energie."