Persberichten
vrijdag, 29 sep 2023

Oproep van De Croo is schaamteloos

Foto: iStock. Oproep van De Croo is schaamteloos

Het Vlaams Belang wijst het voornemen van premier Alexander De Croo (Open Vld) om het federale patrimonium in te schakelen voor de opvang van asielzoekers compleet af. De Croo wil onder meer opvangplaatsen in loodsen van defensie, complexen van de NMBS en overheidsgebouwen. “Dit is de schaamte voorbij”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Nadat de cd&v eerder al jeugdverblijven aanwendde voor de opvang van asielzoekers, gaat De Croo nu zowat elk gebouw waarover de overheid beschikt gebruiken. Beter kan het absoluut falen van deze regering niet aangetoond worden.” 

De instroom van asielzoekers blijft aanhouden. Hoewel bijna 60 procent van de asielzoekers geen recht op opvang heeft, wil de federale regering er toch alles aan doen om nog meer opvangplaatsen te voorzien. “Het is een straat zonder eind”, aldus Van Grieken. “Er wordt gewoonweg niets gedaan om de instroom tegen te gaan. Meer opvangplaatsen zijn een nepoplossing. Er zijn niet te weinig opvangplaatsen, er zijn te veel asielzoekers.”

“We hebben nu al een historisch hoog aantal opvangplaatsen, waar stopt dit?”

Nadat de Moor recent nog uit pakte met haar tweede Winterplan op rij om de escalerende asielcrisis het hoofd te bieden, schakelt premier De Croo zelf vandaag nog een versnelling hoger. De Croo kondigt aan dat er – bovenop de nu al zowat 35.000 opvangplaatsen –  nu ook gebouwen van de NMBS, Defensie en de overheid in het algemeen ingeschakeld worden om de onophoudelijke toestroom te herbergen. Bovendien zou ook een beroep gedaan op de regionale departementen van jeugd om bijkomende ‘tijdelijke’ opvangplaatsen ter beschikking te stellen.

Bij extra plaatsen voor de opvang alleen zal het trouwens niet blijven, want daarnaast gaat de regering ook op zoek naar extra personeel om de nieuwe opvanglocaties te bemannen. “Ook daarvoor moeten dan nog maar eens extra financiële middelen vrijgemaakt worden”, zegt Van Grieken. “Voor een goed begrip: de totale asielfactuur in dit land is ondertussen al opgelopen tot meer dan een miljard euro.”

Het Vlaams Belang wil dat De Croo onmiddellijk afstapt van zijn voornemen om het hele federale patrimonium in te schakelen om extra opvangplaatsen te voorzien. “We hebben nu al een historisch hoog aantal opvangplaatsen”, zegt Van Grieken. “Waar stopt dit? Het is een straat zonder eind. Er wordt gewoonweg niets gedaan om de instroom tegen te gaan en de bevolking mag de rekening betalen. Meer opvangplaatsen is een nepoplossing. Er zijn niet te weinig opvangplaatsen, er zijn te veel asielzoekers.”