Persberichten
dinsdag, 27 mei 2025

Overleg Francken en legervakbonden mislukt: “Dit is een pensioenhervorming met de botte bijl”

Foto: iStock. Overleg Francken en legervakbonden mislukt: “Dit is een pensioenhervorming met de botte bijl”

De militaire vakbonden zijn voortijdig opgestapt na een mislukt overleg met minister van Defensie Theo Francken (N-VA). De bonden zijn misnoegd over de ingrijpende pensioenhervorming en het bijhorende sociaal plan, dat niet aan hun verzuchtingen tegemoetkomt. Ook het Vlaams Belang reageert scherp op de pensioenplannen van Francken, die volgens de partij schadelijk zijn voor de organisatie en het personeel. De minister gaat erdoor met de botte bijl. De militaire pensioenleeftijd verhogen zonder een grondige herziening van het militaire statuut getuigt van weinig respect voor het militaire beroep en voor ons defensiepersoneel”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. Het zal bovendien de leegloop bij Defensie alleen maar aanwakkeren.”

Volgens Ponthier is het pensioendebat bij Defensie ook een loopbaandebat. De militaire pensioenleeftijd was traditioneel 56 jaar vanwege de zware fysieke en mentale belasting van het beroep. Elke verhoging van de pensioenleeftijd moet volgens Vlaams Belang dan ook gepaard gaan met een volledige hervorming van het militair statuut, inclusief betere arbeidsvoorwaarden en een hoger loon. Het Vlaams Belang pleit voor een harmonisatie van het statuut van militairen met dat van de politie. “Wij als Vlaams Belang pleiten al jaren voor een vastkoppeling van het loon van militairen aan dat van andere veiligheidsberoepen, zoals de politie. Wanneer de lonen van de politie stijgen, moeten die van de militairen mee stijgen. Minister Francken heeft hier echter geen gehoor aan gegeven,” aldus Ponthier. 

De vakbonden spreken in hun persbericht zelfs van sociale dumping: ondermaatse arbeidsvoorwaarden, onvoldoende aandacht voor welzijn en een structureel gebrek aan waardering. Zo vormen zij de enige beroepsgroep waarbij zoveel gepresteerde uren, zoals nacht- en weekendwerk, niet worden vergoed. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de politie, waar dergelijke uren wel worden vergoed. “Die onvrede bij het militair personeel over het gebrek aan waardering is er al geruime tijd”, vervolgt Ponthier, “Maar met deze pensioenhervorming steekt Francken echt de lont in het kruitvat. Voor peperdure en onnodige extra F-35’s is er wél geld, maar op het personeel wil hij bikkelhard besparen.” 

Ponthier stelt verder dat de gevolgen van deze pensioenhervorming ook nefast zullen zijn voor de ambitieuze personeelsplannen van minister Francken. Francken heeft zich ten doel gesteld om tegen 2030 40.000 manschappen te hebben. Volgens Ponthier is dit totaal onrealistisch, aangezien deze pensioenhervorming de uitstroom bij Defensie zal verhogen en de instroom zal afremmen. Dit terwijl de noden en de veiligheidsuitdagingen zo acuut zijn. “Het is tijd dat minister Francken zijn ogen niet langer sluit voor de realiteit en voor de noden van onze militairen. Een pensioenhervorming zonder structurele aanpassingen aan het militair statuut is niet alleen onterecht, maar ook onverantwoord,” besluit Ponthier.