Nieuws
woensdag, 30 nov 2022

Paars-groen nog steeds niet eens over permanente btw-verlaging

Foto: Vlaams Belang. Paars-groen nog steeds niet eens over permanente btw-verlaging

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) wou de btw op gas en elektriciteit permanent verlagen naar 6 procent als die verlaging ook gepaard gaat met accijnsverhoging, zodat het totaalplaatje budgetneutraal is. “Tijdens de begrotingsbespreking in de commissie Financiën bleek overduidelijk dat dit nog veel voeten in de aarde zal hebben”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Binnen de meerderheid is van een akkoord hierover geen enkele sprake en spreekt men elkaar vierkant tegen.”

Zo verwacht cd&v niet dat de maatregelen budgetneutraal zullen zijn, zelfs niet op lange termijn. “Volgens fractievoorzitter Servais Verherstraeten (cd&v) moesten de ingrepen wel ‘draaglijk’ zijn voor de begroting”, aldus Vermeersch. “Maar op mijn vraag wat die draaglijkheid dan concreet betekende, moest hij veelbetekenend het antwoord schuldig blijven.”

“De ploeg van De Croo hangt nog een pak slechter aan elkaar dan de Rode Duivels”

Verherstraeten stelde dat de compensatie voor de verlaagde btw ook elders in de begroting kan worden gezocht en niet noodzakelijk bij een accijnsverhoging. “Dat is opmerkelijk, omdat De Croo het had over een evenredige accijnsverhoging en over budgetneutraliteit”, vervolgt Vermeersch. “De kost van de btw-verlaging en de opbrengst van de accijnsverhoging moeten volgens de eerste minister dus ongeveer gelijk zijn. Wat regeringspartij cd&v nu zegt is iets helemaal anders. Hiermee geconfronteerd stelde Verherstraeten het standpunt van zijn fractie aan te geven en niet dat van de regering.”

“Dat was ook heel logisch van Verherstraeten, want de regering heeft geen standpunt, er is binnen paars-groen hieromtrent geen steeds geen akkoord”, besluit Vermeersch. “Dat werd ook nog eens in de verf gezet door de fractievoorzitter van Vooruit, Melissa Depraetere. Door te vragen wat er op 1 april met de btw-verlaging zal gebeuren, gaf ze zelf aan dat deze niet permanent verworven is. En daarmee sprak ze op haar beurt de uitlatingen van haar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hierover tegen.”